Práce v kavárně jako šance pro klienty z dětských domovů

Praha - Na pražském Rašínově nábřeží se 15. července otevře první kavárna, ve které hosty obsluhují chovanci odcházející z dětských domovů. Kavárna Rozmar vzniká jako veřejně prospěšný projekt a jejím zřizovatelem je společnost Rozmarýna. Smyslem je pomoci mladým lidem, kteří opouštějí dětské domovy, zařadit se do běžného života. Ti zde najdou uplatnění na sedm měsíců a po celou dobu jim budou k dispozici takzvaní průvodci, kteří jim budou všemožně pomáhat v počátcích samostatného života.

Rozmar bude mít otevřeno od osmi ráno do deseti večer a bude zaměstnávat vždy šest „čerstvě“ dospělých. Podle zřizovatelů bude kavárna fungovat jako sociální firma. "Chceme, aby zde (bývalí chovanci dětských domovů) získali uznatelnou praxi, vyzkoušeli si, jaké to je pracovat v běžném pracovním prostředí, naučili se pracovat se svojí motivací, zodpovědností a získali sebevědomí," informovala mluvčí Rozmarýny Simona Bagarová.

Kavárna jako šance začlenění do společnosti 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Jde o nový model zaměstnávání lidí, kteří jsou sociálně nebo zdravotně znevýhodněni, a proto mají obtížnější vstup na pracovní trh. Zaměstnání je pro tyto lidi často jediným spojením se společností, a je tedy klíčové pro jejich integraci do běžného života. „Většinou jde o lidi,kteří opouštějí učiliště a dostanou se do horších restaurací nebo ne zcela dobře fungujících hotelů. My se jim budeme snažit předat naše zkušenosti z různých provozů,“ řekl provozní kavárny Jan Žižka.

Obecně prospěšná společnost Rozmarýna vznikla v roce 2005. Na novém projektu spolupracuje s 12 dětskými domovy v Praze a ve Středočeském kraji. Prostory kavárny získala do pronájmu před dvěma lety, spuštění projektu vyšlo na 3 miliony korun. Prosperující podnik by se měl stát podle mluvčí Bagarové zdrojem financování dalších sociálních projektů.

Režisérka Třeštíková chce o kavárně natočit dokument 

Kavárna zaujala i umělce. „Ten projekt považuji za úžasný. Určitě mu budu pomáhat ze všech sil a svými prostředky, které jsou samozřejmě omezené, ale pokud tomu můžu nějak přispět, tak velmi ráda,“ řekla dokumentaristka Helena Třeštíková, která působí ve správní radě společnosti Rozmarýna. Režisérku zaujal projekt natolik, že o něm chce dokonce spolu se svými studenty natočit dokumentární film.

  • Kavárna Rozmar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/987/98610.jpg
  • Helena Třeštíková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/859/85847.jpg