Jesenicko ohrožují sesuvy půdy, kraje vyčíslují povodňové škody

Děčín/Jeseník - Jesenicko stále trápí sesuvy půdy, které ohrožují rodinné domy i cesty. Geologové už jich v oblasti napočítali 41, 14 z nich patří do 3. kategorie, která už představuje vysoké riziko. V ostatních krajích sčítají prvotní náklady na odstranění škod po záplavách. Na Děčínsku, kde dnes skončil stav nebezpečí, je zatím obce vyčíslily na 14 a půl milionu korun. Pět obcí ale údaje ještě nedodalo. Konečná částka tak bude mnohem vyšší. Jen silnice druhých a třetích tříd spotřebují více než 100 milionů. V Jihočeském kraji už funguje sedm z deseti zatopených čistíren odpadních vod a probíhá zde i očkování proti žloutence. Škody způsobené povodněmi se celkově blíží 7 miliardám korun. Státní peníze by pro kraje mohly být k dispozici začátkem srpna.

Podle geologů bude sanace svahů, které ohrožují sesuvy půdy, stát 90 milionů korun. Nebezpečí se týká asi 12 obcí, které ale tolik peněz nemají. Jedná se přitom často i o soukromé pozemky. Část peněz by se zatím mohla použít z vládní a krajské pomoci, obcím ale ani z této oblasti moc financí nezbývá. Olomoucký kraj proto bude situaci řešit s příslušnými ministerstvy. Zítra se má akutními problémy zabývat i bezpečnostní rada kraje. Podle hejtmana Martina Tesaříka uvolnila vláda na pomoc dalších 12 milionů, o jejich rozdělení bude rada jednat 30. července.  

Stav nebezpečí byl na Jesenicku vyhlášen do 15. 7., pokud nenastanou nepředvídané komplikace, hejtman Tesařík ho k tomuto datu také ukončí. Do sedmi dnů se poté musí vládě předložit celkový soupis škod, které podle prvních odhadů na Jesenicku dosáhnou 1,2 miliardy korun. Starostové 20 nejhůře zatopených obcí už proto dnes jednali s hejtmanem a přednesli mu seznam svých požadavků. Přestože už vojáci postavili na Jesenicku 3 mosty, starostové 4 obcí potřebují ještě další. „Požadujeme do naší místní části Vojtovice jeden most, aby se mohli občané dostat ke svým nemovitostem,“ uvedl starosta Vlčič Josef Fojtek (nez.).

Reportáž Ladislava Jakuba a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)


Žena z Benešova nad Ploučnicí je stále nezvěstná

Starostům na Děčínsku se s nabídkou pomoci ozývají i soukromé podniky a organizace. Lesy ČR například nabízí levnější dřevo, společnost ČEZ do konce prázdnin levnější elektřinu. Do nejpostiženější obce Dolní Habartice míří i zástupci armády, kteří by měli do konce měsíce postavit v obci dva provizorní mosty. Ústecký kraj také rodinám slibuje desetitícové příspěvky na opravy a dnes vypsal i povodňovou sbírku. Lidé stále potřebují i pomoc psychologa. Čtyřicetiletá pohřešovaná žena z Benešova nad Ploučnicí je stále nezvěstná a pátrá po ní policie. 

V jižních Čechách se očkuje proti žloutence 

Písecká nemocnice dnes začala očkovat dobrovolné hasiče, děti a dospělé z jihočeské Putimi proti žloutence typu A. Nemocnice nakoupila 50 kusů očkovací látky. Čtyři desítky lidí oočkuje během dvou dnů zdarma. Očkování se týká lidí, kteří byli bezprostředně zasaženi nedávnou povodní. V Jihočeském kraji už také funguje sedm z deseti zatopených čistíren odpadních vod. V Husinci zprovozní čistírnu zítra, ve Strunkovicích do konce července. Obecní vrty už dodávají pitnou vodu většině odběratelů. Škody na vodohospodářském majetku se ale stále upřesňují a v součtu asi přesáhnou třicet milionů korun.