Poslanecký výbor podal kárnou žalobu na šéfa NKÚ Dohnala

Praha - Předseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček podal za poslance návrh na zahájení kárného řízení proti prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi. Uvedl to dnes server Týden.cz. Dúvodem návrhu je podezření z pochybení šéfa úřadu ohledně finančního hospodaření a nezákonného využívání některých výhod. Kárná komora by nyní měla rozhodnout, zda se poslaneckým návrhem bude vůbec zabývat.

„V návrhu jsem vyjmenoval některé skutečnosti, na základě kterých se domnívám, že pan prezident narušil důstojnost a ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a NKÚ vůbec. Vyjmenoval jsem tam například využívání dvou bytových jednotek, pronájem v Karlíně a placení nájmu za prázdnou budovu,“ řekl dnes Koníček. Právě z nehospodárnosti Dohnala obvinilo kolegium úřadu, což je nejvyšší orgán NKÚ. Kolegium tvrdilo, že si nechává platit dva služební byty, ačkoliv nárok má pouze na jeden, nebo že využívá více služebních aut. Dále upozornilo, že úřad opakovaně upravoval rozsah zakázek tak, aby jejich hodnota klesla pod dva miliony korun. Dohnal už čelí trestnímu oznámení pro porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Dohnal může skončit s peněžitým trestem i návrhem na odvolání

Pokud kárná komora uzná Koníčkův návrh za opodstatněný, zahájí kárné řízení. To může skončit v lepším případě snížením Dohnalova platu, nejvyšším trestem je návrh na odvolání, který by komora předložila Poslanecké sněmovně. Jednáním šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu se zabývá i kontrolní výbor sněmovny. Poslanci se už shodli na tom, že chtějí nechat hospodaření úřadu prošetřit auditorem nebo soudním znalcem. Najatý kontrolor by měl prověřit hospodaření od 1. ledna 2005 do konce loňského roku a u vybraných operací dokonce do 30. června letošního roku. Výsledek šetření najatého auditora by měl být znám do konce roku. Kauzou se bude výbor opět zabývat ve středu.

Ačkoliv s nezávislým auditem šéf NKÚ souhlasí, nařčení z nehospodárnosti odmítá. Proti pěti členům kontrolního výboru už podal trestní oznámení. Poslanci ho měli lživě obvinit z porušování zákonů a chybného hospodaření. Proti 12 členům kolegia navrhl kárné řízení, kterému patrně bude čelit i on sám.

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: ČT24