Bouřky na Pardubicku ničily stromy, vedení a zatopily sklepy

Pardubicko - Po prudkých bouřkách museli dnes odpoledne hasiči v Pardubickém kraji vyjíždět k více než 50 zásahům. Odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, odklízeli stromy a větve spadlé přes silnice či do drátů elektrického vedení. Nejvíce postižená místa byly Svitavy a Ústí nad Orlicí. Ve Starých Oldřichovicích na Orlickoústecku také blesk zapálil lípu, kmen se zcela rozlomil.

Energetici museli odstraňovat mnoho poruch na elektrickém vedení, a to jak na vysokém, tak na nízkém napětí. Postižené byly lokality hlavně v okolí Litomyšle a na Orlickoústecku.

Meteorologové vydali odpoledne ohledně bouřek varování. V příštích dnech se očekává déšt, místy může napršet až kolem 40 milimetrů na metr čtvereční. Menší toky se proto mohou krátkodobě prudce rozvodnit. Varování platí od středečního poledne do čtvrtečních 04:00. Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj výstraha platí jen do středečních 23:00. Až do čtvrtka 04:00 se týká Pardubického, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a kraje Vysočina.

Nedávné ničivé povodně si vyžádaly 14 lidských životů a jsou označovány za třetí nejtragičtější v historii České republiky. Jedna žena je stále pohřešována.