Kanadský velvyslanec: O změně vízové politiky se může jednat už v létě

Praha - Kanadský ministr pro občanství a přistěhovalectví se hodlá zabývat změnou příliš benevolentní vízové politiky už v letních měsících, případná změna v konzulárním systému by se mohla uskutečnit už na podzim. Informaci uvedl kanadský velvyslanec v České republice Michael Calcott v pořadu Události, komentáře. Zároveň připustil, že kanadská strana si je vědoma problémů, které především prázdninovým cestovatelům do své země způsobila, avšak při počtu 200 žadatelů o azyl musela na daný stav zareagovat. "My chápeme dopady svého rozhodnutí, nicméně jednou bylo potřeba udělat čáru a někdo nutně musel být znevýhodněn. Omlouváme se, že to proběhlo zrovna během letních prázdnin, " řekl Calcott. Zároveň vysvětlil nedorozumění ohledně náhlého zavedení vízové povinnosti bez předešlého upozornění, na což si česká vláda včera i dnes stěžovala.

Kanadská vláda prý už na konci června oznámila představitelům českého kabinetu, že její rozhodnutí zavést pro ČR vízový režim je nezvratné. Sám Calcott byl podle svých slov o jasném stanovisku své vlády obeznámen již 28. června. „Náš ministr pro občanství a přistěhovalectví se o den později setkal s ministrem Kohoutem, ministrem Pecinou, premiérem Fischerem i ministrem Kocábem a zcela jasně řekl, že rozhodnutí kanadské vlády bylo přijato, že o vízech bylo rozhodnuto. Bavili jsme se i o konkrétních datech a podmínkách, “ vysvětlil velvyslanec.

Červnové jednání s českými představiteli vlády ministr pro lidská práva Michael Kocáb potvrdil. „Já jsem se to dozvěděl v době návštěvy pana ministra, byla to v té době bezpečná informace,“ uvedl Kocáb. Calcott v rozhovoru přiznal, že Kanaďané původně zamýšleli obnovit vízovou povinnost už 7. července, s čímž také před české ministry předstoupili. „Z technických důvodů jsme však termín přesunuli na 14. července, což už se k českým představitelům nedostalo. V tom zřejmě spočívalo nedorozumění,“ vysvětlil velvyslanec. „Bylo jasně řečeno, že vízum bude stanoveno k určitému datu, a to se nestalo,“ dodal Kocáb.

Rozhovor s Michaelem Calcottem a Michaelem Kocábem (zdroj: ČT24)

Česká vláda postup Kanaďanů kritizuje, Kohout byl ještě o víkendu ve věci zavedení víz opatrně optimistický. Ministerský předseda Fischer po zasedání kabinetu řekl, že cílem české diplomacie bude obnova plného bezvízového styku mezi oběma zeměmi. Postup Kanady označil na začátku turistické sezony za nevhodný a nedůstojný vztahů mezi spojeneckými a přátelskými zeměmi. V nejbližší době podle Fischera začne platit vízová povinnost pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů, tato restrikce se dotkne desítek lidí.

Stejnou reakci Čechů bude Kanada respektovat, tvrdí Calcott

Plošnou vízovou povinnost nemůže Česko zavést vzhledem ke svému členství v EU. Bude se však odvolávat k solidaritě všech členských zemí. Pokud odmítnou zavést víza pro Kanadu, hodlá ČR společnou unijní vízovou politiku porušit. „Pokud Česká republika má právo zavést víza, tak to Kanada bude respektovat. My jsme ta víza zavedli a nemůžeme hovořit o jiných zemích a jejich právech na toto opatření. Zkrátka počkáme a uvidíme,“ komentoval Calcott.