V budišovské kauze soud zprostil Doležela i Řehulku obžaloby

Třebíč - V tzv. kauze Budišov třebíčský okresní soud zprostil obžaloby z vydírání oba aktéry - bývalého poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela i úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku. Obžaloba je vinila z vydírání architekta Marka Řičáře, státní zástupce ale v úterní závěrečné řeči požádal soud o zproštění pro oba obžalované kvůli nedůvěryhodnosti výpovědí klíčových svědků.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce Zdeněk Špaček si ponechal lhůtu na odvolání. Připustil totiž, že jisté přípravy k trestnému činu mohly existovat, jen se neprokázaly. Pokud by prý ještě žil starosta Budišova Ladislav Péťa, tak se případ mohl vyvinout jinak. Předseda senátu Vilém Machálek však uvedl, že když se trestný čin nestal, nemohl se ani připravovat.  

Z vydírání byl původně spolu s Doleželem a Řehulkou obžalován také bývalý starosta Budišova Ladislav Péťa, který však v květnu zemřel. Skupina údajně vydírala architekta Marka Řičáře. Měla ho nutit k vydání účetnictví a k odchodu ze společnosti Bono Publico, prostřednictvím které měla být získána evropská dotace na opravu budišovského zámku. Žalobce ale viděl výpovědi hlavních svědků jako velmi problematické. Státní zástupce shledal problém především ve výpovědi samotného Marka Řičáře.


Péťa, Doležel a Řehulka údajně nadhodnotili náklady na rekonstrukci zámku tak, aby si mohli mezi sebe rozdělit zhruba 30 milionů korun. V souvislosti s podezřením z podvodu a manipulace s dotacemi však žádné obvinění nepadlo. Doležela a Péťu kriminalisté původně vinili také z úplatkářství. Doležela ale státní zastupitelství tohoto obvinění zprostilo a u Péti ho překvalifikovalo z přímého úplatkářství na nepřímé.

Zdeněk Doležel po vynesení rozsudku prohlásil, že se chce vrátit do sociální demokracie a chce udělat maximum pro očištění svého jména. Celá kauza podle jeho slov měla politické pozadí a byla vykonstruována policií. Doležel chce docílit hlavně toho, aby se podobná policejní konstrukce, která - jak sám řekl - vznikla na objednávku politické konkurence, nemohla už nikdy opakovat.

K možnému návratu Zdeňka Doležela do řad sociální demokracie uvedl tiskový mluvčí Lidového domu, že obecně platí, že strana pozastavuje členství trestně stíhaným sociálním demokratům. Pokud se ale prokáže jejich bezúhonnost, mohou se do strany vrátit.

Budišovský zámek
Zdroj: ČT24