Národní odpor vyhrožuje soudním znalcům

Praha - Hnutí Národní odpor na svých stránkách otevřeně vyhrožuje soudním znalcům a dalším lidem, kteří podle nich vystupují proti neonacistům. V uveřejněném textu hnutí naznačuje existenci zvláštního zastrašovacího komanda, které by mělo vytipované lidi sledovat. Textem už se zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Podle odborníků jde o snahu odradit aktivisty a úředníky od boje s neonacisty. Informaci zveřejnil deník Právo.

Text je sestavený z vyprávění tří modelových příkladů zastrašování a podepsaný „neznámým vojákem“. Detailně popisuje například nátlak na nejmenovaného soudního znalce, kterého maskovaní muži sledují na každém kroku nebo volají jeho matce, která dostane balík s krysou bez hlavy. V osobě znalce lze podle deníku rozpoznat předního experta na pravicový extremismus Miroslava Mareše, který výhružkám neonacistů skutečně čelil. Zveřejněný text ale nechtěl komentovat.

Text Národního odporu:

„Před jeho domem postávala skupinka asi pěti urostlých mladíků, všichni v černém. Černé sluneční brýle, na hlavách černé kšiltovky. Nic nedělali, jen tak postávali. Odborníka, říkejme mu Mára, polil studený pot.“


Podle dalšího odborníka na neonacismus Zdeňka Zbořila stát v otázce zajišťování bezpečnosti pro soudní znalce dlouhodobě selhává. Jejich posudky přitom mají na znění konečného rozsudku velký vliv. „Objektivita znalců je ohrožena, protože jsou systematicky zastrašováni,“ dodal Zbořil, který byl sám několikrát terčem výhružek. Podle mluvčí celorepublikové kriminálky Pavly Kopecké nicméně policie dosud žádnou žádost o ochranu nezaznamenala: „Pokud by se na nás obrátili, nebyl by žádný problém jim policejní ochranu poskytnout.“

Ministerstvo spravedlnosti v minulosti evidovalo jako znalce pouze Mareše. Po jeho odchodu loni v červnu ale justice žádného experta nemohla najít. Práci kvůli soustavným výhružkám nechtěl nikdo dělat. Nyní posudky pro soud vypracovává Univerzita obrany v Brně a Západočeská univerzita v Plzni.