Kocáb: Za víza mohou i politici zneužívající „romskou kartu“

Praha - Za obnovení vízové povinnosti do Kanady může podle ministra pro menšiny Michaela Kocába také několik výrazných pokusů lokálních politiků využít "romskou kartu" ve svůj politický prospěch. Zmínil například bývalého vsetínského starostu a někdejšího předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou (ODS), ale i radnici ve Slaném a kauzu Matiční ulice v Ústí nad Labem.

V kombinaci s nárůstem aktivity extremistických stran a benevolentním kanadským imigračním systémem vyvolává postup některých složek moci v Romech beznaděj a ztrátu vyhlídek, uvedl Kocáb. Přestože státní koncepce integrace Romů chce jejich bezkonfliktní soužití s většinovou společností, někteří politici se podle Kocába snaží využít rozpory mezi Romy a majoritou ve svůj prospěch. Jejich přístup konflikt vyhrocuje na neúnosnou úroveň, v důsledku čehož „Romové musejí z kola ven“. „Je to špatná zpráva pro romskou komunitu, protože ona bude obviňována z extremistického kouta z toho, že ona může za tuto situaci,“ uvedl ve Štrasburku premiér Jan Fischer.

Jako příklad Kocáb uvedl vystěhování vsetínských Romů z centra města do kontejnerových domů na jeho okraji a do vzdálených vesnic. Podle kritiků radnice právě tento kontroverzní čin tehdejšího starostu Jiřího Čunka vynesl do vysoké politiky a přinesl mu místo v Senátu a v čele strany. Kocáb zmínil i protiromské výroky senátorky a starostky ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové, která v souvislosti s Romy hovořila o plotech s elektřinou. Připomněl i zabavování dávek neplatičům, které nařídila chomutovská primátorka Ivana Řápková.

Kocáb se za vzniklou situaci necítí nijak zodpovědný

Podle Kocába se v zahraničí podobné případy sice odehrávají, jejich aktéry však nebývají politici zvolení za „normální“ strany politického spektra. V Česku se ale podle ministra vedení stran od takovýchto starostů nedistancuje. „Naopak jim za 'úspěch' ve vyhrocování etnických konfliktů dává vstupenku na kandidátky do Parlamentu,“ konstatoval Kocáb. Řápková bude v kraji o poslanecký mandát usilovat z druhého místa kandidátky.

Kocáb už dříve řekl, že by zavedení víz nepovažoval za důvod k rezignaci na ministerskou funkci, za vzniklou situaci se nijak zodpovědný necítí: „Já jsem udělal naprosté maximum pro to, aby tady (Romové) byli v lepší situaci, aby se tady cítili komfortněji.“

Kanadské velvyslanectví
Zdroj: ČT24