Policie testuje mobilní stanice - pomůžou třeba při povodních

České Budějovice - Policie rozjíždí nový projekt mobilní policejní stanice, která by měla pomoci třeba při živelných katastrofách. Speciálně vybavené vozy usnadní práci starostům, pomoci mají i záchranářům nebo lidem v nouzi. Mobilní stanice stály přes 120 milionů korun a sedm z nich se dnes začalo testovat na jihu Čech. Do ostrého provozu by se měly zapojit příští týden.

Speciální policejní vůz pomůže třeba v pátrání po autech, která odnesla voda a řidiči je nemohou najít. Do vozu se totiž budou sbíhat informace od záchranářů. Navíc tam najdou pomoc i evakuovaní lidé, kteří zůstali bez spojení a potřebují informovat blízké. Policisté budou ze stanice koordinovat i pátrání po pohřešovaných lidech.

Snadnější pozici by měli mít i starostové. Záchranné práce budou moci třeba uprostřed noci řídit z policejního auta, které se může stát jak pojízdnou kanceláří, tak i ordinací nebo místním rozhlasem, ve výbavě totiž nechybí ani výkonný megafon. Další užitečnou pomůckou jsou i světelné tabule, které poslouží zejména dopravním policistům. S jejich pomocí totiž budou moci uzavřít zatopené silnice a také zobrazit objízdné trasy.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)