TOP 09 nabízí svůj jasný program – berte, nebo nechte být, říká Parkanová

Praha - Je jednou z osob, které opustily KDU-ČSL a rozšířily řady nově příchozích v politické straně TOP 09. Po svržení vlády Mirka Topolánka získala podle svých slov po dlouhých letech dostatek času na péči o své zdraví a návštěvy lékaře. Vlasta Parkanová, někdejší ministryně obrany a současně jedna z nejoblíbenějších političek, figuruje v přípravném týmu TOP 09 a stíhá se věnovat i své rodině. Sama věří ve volební úspěch nového hráče na politickém kolbišti, v případě neúspěchu je však nakloněna k mnoha činnostem, které by její politickou dráhu mohly s úspěchem suplovat.

V červnu Parkanová nastoupila do výboru TOP 09, který má na starosti volební přípravu strany. Pracuje na ukončování kandidátek v jednotlivých krajích a těší se z nečekaného zájmu veřejnosti o nedávno vzniklý subjekt. „Je třeba dodělat kandidátky a prezentovat volební program. My už máme poměrně přesnou představu o lidech, kteří nás budou reprezentovat. Je to však velmi náročné i kvůli značnému zájmu lidí, který nás mile překvapil. Těch přihlášek je ke včerejšímu dni 1250 a k tomu patří ještě tisíc příznivců,“ popisuje bývalá ministryně obrany.

Opětovné kandidatury do vrcholné politické funkce se Parkanová v budoucnu nebude bránit: „Budu kandidovat, ale kam to bude, to zatím nejsem schopná říci“. Přípravný výbor se bude ohledně jejího dalšího působení v TOP 09 prý ještě radit. Znovu zasednout do Poslanecké sněmovny se Parkanové nikterak nechce, hlavním důvodem je zjevně atmosféra a osobní poměry v parlamentu. Právě v souvislosti s podzimním přerozdělením sněmovních křesel se však může situace změnit. „To prostředí, které je ve sněmovně zhruba od roku 2005, je možná už za hranicí snesitelnosti pro normálního člověka, který si nijak zvlášť nelibuje v sebetrýznění. Nicméně v případě TOP 09 se zrodil projekt, který je i mojí srdeční záležitostí, a navíc výsledek voleb možná přinese takovou sestavu, díky které poměry ve sněmovně budou lepší,“ věří Parkanová.

Interview ČT24

Exšéfka resortu obrany se ve veřejné správě pohybuje od 90. let, život bez politiky si však dokáže představit. „Je tolik nejrůznějších podob života, že jsem v tomhle velmi vděčná osudu. Pokud bych v politice nebyla, což se ukáže 9. a 10. října, pak bych se rozhodovala do konce roku a mám z čeho vybírat. Je hodně věcí, kterými bych se ráda chtěla zabývat. Nyní žiji příjemně vybalancovaným způsobem - půl týdne v práci, půl týdne s rodinou,“ tvrdí.

KDU-ČSL se rozchází v definici sociálnosti

Parkanová před časem rozšířila řady spolustraníků, kteří opustili domovské lidovce a následovali Miroslava Kalouska za novým projektem konzervativní proevropské strany bez populistických ambicí. Hlavním důvodem je podle ní příklon KDU-ČSL k levicovým, křesťansko-sociálním názorům vedení strany. Nové předsednictvo podle Parkanové nedává v současné době jistotu, že strana bude pokračovat v začleňujícím programu zavedeném před lety Josefem Luxem. „Poslední moment, kdy jsem se to snažila prosadit, byl listopadový sjezd v roce 2006, kdy byl zvolen Jiří Čunek. Od té doby bylo zjevné, že to z mého pohledu dál není možné. Mně nevadilo, že strana půjde v duchu sociálního modelu. Je to matení pojmů - sociálnost neznamená, že sociálně cítící lidé jsou automaticky levicově zaměření, prostě máme jiné představy o tom, jak se sociálnost jako forma má prosazovat,“ tvrdí Parkanová.

Parkanová o TOP 09:

„Nechceme nikoho hodnotit, natož kritizovat. Nechceme se s nikým hádat, nechceme být arogantní ani dělat vše, co se na politické scéně odehrává a znechucovalo nejen veřejnost, ale i nás. To je jeden z hlavních cílů. My říkáme: Jsme tady, tento program nabízíme - berte, nebo nechte být. Co dělají ostatní, to pro nás není důležité.“

Výsledek TOP 09 v nadcházejících volbách si Parkanová netroufá tipovat, je však osobně přesvědčena, že strana může obsadit parlamentní křesla. „Je červenec. Do října se může odehrát mnoho věcí, ať už příznivých, či nepříznivých. My máme velké ambice, možná i dvouciferné obsazení sněmovny alespoň v některých krajích. Ta ambice je především obsah TOP 09 - konzervativní proevropská strana, která nechce být populistická - takový subjekt na naší politické scéně chybí,“ dodala Parkanová.