Protest proti státním maturitám se zpolitizoval a skončil fiaskem

Praha - Ulicemi hlavního města opět pochodovali nespokojení studenti. Důvod je jediný - státní maturity. Na veřejný protest mělo podle studentských představitelů dorazit přes dva tisíce lidí. Na pochod z Palackého náměstí k Císařské louce, kde probíhá další doprovodný program, se ale vydalo asi jen 120 studentů. Podle organizátorů jsou jedním z důvodů nízké účasti prázdniny. Do akce se ale přímo zapojilo i hnutí Green Revolution, které je spojené s Olgou Zubovou, která dorazila i na demonstraci, a Demokratickou stranou zelených. Někteří studenti proto mluví o zpolitizování celé akce. Řadě maturantů bude v době podzimních předčasných voleb 18 let, a strany tak možná bojují o jejich hlasy.

Hnutí Green Revolution je spojené s Demokratickou stranou zelených. Tu podporuje majitel reklamní agentury Médea Jaromír Soukup, který stojí i za poslankyní a členkou hnutí Olgou Zubovou. Zubová, která začala v posledních týdnech plány na odložení státních maturit výrazně podporovat a v předčasných volbách bude kandidovat za ČSSD, odmítá, že by odpůrce maturit zneužila ke své kampani: „Já jsem jenom jedním z politiků, který zareagoval na situaci, studenti oslovili více politiků.“ Na protest se přišel podívat i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který si chce zkusit část státní maturity napsat.

Studenti se ale bouří, některé z výtek na Facebooku hovoří dokonce o tom, že je vše zaplacené: „…jak můžete být tak slepí??? Každá revoluce končí, když ji někdo začína platit…to se vám povedlo skvěle…“ Dnešní demonstraci i následný koncert totiž financoval právě Soukup. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Na Facebooku účast potvrdilo přes 1100 lidí

Studentský pochod skončil fiaskem. Účast na chystané demonstraci přitom na Facebooku potvrdilo přes 1100 lidí. Podle organizátora demonstrace z hnutí Green Revolution Adama Cypricha nešlo ani tak o demonstraci a pochod, ale spíš o následný koncert pro odpůrce maturit: „Mimopražští studenti mnohdy neví, jak se dostat na Císařskou louku, a tak jsem udělali pochod.“ Na louce byl pro studenty připravený koncert kapel jako Tam Tam Orchestra, Skapollo nebo Bengas, vystoupil i zpěvák Niceland nebo dýdžejka Ladida. Vstup je zdarma, interpreti vystoupili bez nároku na honorář. Více než hodinu po začátku koncertu ale na louce skoro nikdo nebyl.

Čtvrteční pochod se koná čtyři týdny poté, co v Praze za stejnou věc demonstrovalo sedm tisíc studentů. Studenti si tehdy vymohli jen příslib ministryně školství Miroslavy Kopicové, že je bude o přípravě zkoušek lépe informovat. Studenti totiž nejvíc kritizovali údajnou nepřipravenost zkoušek a také to, že ačkoliv mají začít už za dva roky, pořád o jejich podobě moc neví. Šéfka českého školství však i nadále trvá na tom, že nové maturity jsou dobře připravené a že by jim měli dát studenti šanci alespoň do říjnové generálky.

Strany bojují o hlasy maturantů

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly už jednou odloženy, a to o dva roky. Nyní je tedy možné, že je čeká další odklad. Nesouhlasí s nimi totiž ODS ani ČSSD, jejichž návrhy na odklad však zatím neprošly. Řadě maturantů bude v době podzimních předčasných voleb 18 let, a strany tak možná bojují o jejich hlasy.

Na podzimní zkušební verzi maturit je zatím podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání přihlášeno přes 99 500 středoškoláků, tedy 93 procent budoucích maturantů. Zkusit si testy ve vyšší obtížnosti chce však jen čtvrtina z nich. Ministerstvo přitom předpokládá, že by obtížnější varianta maturity mohla sloužit i při přijímání na vysoké školy.