Policisté našli v Brně čtrnáctidenní dítě unesené z Dánska

Brno - Čeští policisté zadrželi ve středu večer v Brně rodiče, kteří údajně unesli své čtrnáctidenní dítě, jež mělo zůstat v ústavní péči - matka totiž během těhotenství brala drogy a dítě je závislé na heroinu. Všichni tři pocházejí z Dánska. Chlapeček je v pořádku. Policie ho předala na dětskou kliniku. Příbuzní matky se staví spíš na její stranu. Úřady podle nich postupují příliš tvrdě. Právníci už připravují vydání rodiny do Dánska. Tamní úřady ale posuzují únosy dětí velmi přísně. Rodičům doma hrozí až osm let vězení.

Podle internetové verze dánského listu The Copenhagen Post matka dítěte v době těhotenství užívala drogy a dítě se jí narodilo se závislostí na heroinu. Proto bylo rozhodnuto, že zůstane v ústavu. Odbor péče o děti a mládež mu už vybral i náhradní pěstounskou rodinu. Rodiče proto na nic nečekali a desátý den po porodu chlapce z nemocnice unesli. Policie věděla, že utekli za hranice. Hledaný muž v minulosti pobýval v České republice, kam se proto zaměřilo i jejich pátrání.

V současné době podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké probíhají jednání, která mají vést k vrácení obou rodičů zpět do Dánska i s jejich dítětem: „Oba pachatelé jsou nyní zadrženi v policejní cele a rozhoduje se o tom, zda na ně bude uvalena vazba. Potom soud bude rozhodovat, zda budou vydáni do Dánska či nikoliv.“

České lékaře překvapil dobrý zdravotní stav chlapce. „Jedná se o zcela normálního zdravého novorozence. Byl k nám přijatý ve středu ve večerních hodinách, dobře pije, dítě nebylo zanedbané, je čisté, úplně v pořádku,“ uvedla přednostka I. dětské interní kliniky Fakultní nemocnice Brno Hana Hrstková. Dítě je pod policejní ochranou, dopoledne ho chtěla navštívit jeho babička, do nemocnice ji ale nepustili.