Rocker Brichta je kvůli nové písni obviňován z rasismu

Praha - Kontroverzní text titulní písně nového alba Aleše Brichty Deratizer vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech. Skladbu s refrénem "Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už by to vyřešit měl, nějakej deratizer…" označil například hudební recenzent Petr Bláha za volání po deratizaci určitého etnika. Aleš Brichta všechna obvinění odmítá a celou kauzu považuje za nesmysl. Text písně už zkoumá policie, zatím ale jen zjišťuje, zda naplňuje podstatu nějakého trestného činu. Před podobnými výroky varoval v úterý i premiér Jan Fischer.

„Ano, bylo tam zmíněno i politické téma, ale kritika politiky je u rockerů podstatně častější jev než volání po rasových čistkách,“ píše Bláha k textu skladby, jejíž refrén označuje za nekorektní.

Aleš Brichta:

„Je to v podstatě vyřvání nějaký naštvanosti z toho, co se děje v tomto státě, a z toho, jak se k nám chová naše politická elita a neřeší věci, který jsou pro nás podstatný… Myslíte si, že ve společnosti u nás lidi nevědí, kdo tady krade?“

Reportáž Richarda Samka a Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Bláha kritizuje také obal desky, na němž je nakreslena postava muže „pracujícího“ na Karlově mostě. Podle něj je vpředu vykreslená postava, která má být očividně romského původu. V jedné ruce nese autorádio a ve druhé dámskou kabelku. Recenzent předpokládá, že lidská společnost dospěla do fáze, kdy i malé dítě ví, že kradou stejně tak obyvatelé romského původu, jako ti bílí. Pozastavuje se tedy nad tím, zda tato skutečnost unikla vysokoškolsky vzdělanému rockerovi. Hudební publicista Petr Korál
se ale Brichty zastal: „Čistě z mého pohledu to šťastné není, ale Aleše znám a vím, že není rasista.“

Podle Brichty výtvarník na obal využil figurku z arabských pohádek. K postavě Roma kradoucího kola dodal, že taková se už vyskytuje ve vtipech z období před rokem 1989. Politické postavy, které by měl deratizér podle Brichty zahubit, ale na obalu nejsou. „Když to srovnám s výroky o židovské menšině nebo o židech, tak tam bych řekl, že obecná tolerance k takovému paušalizujícímu hodnocení je mnohem menší, a to i v judikatuře, v rozhodování soudu,“ dodal odborník na extremismus Miroslav Mareš.

„Text písně Deratizer je jednoznačně rasistický a vzbuzuje podezření z naplnění skutkové podstaty trestných činů hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedl na serveru Romea.cz právník nevládní organizace In Iustitia, která podle serveru pomáhá lidem ohroženým násilím z nenávisti. 

Album je za babku

Album Deratizer Aleše Brichty a jeho skupiny ABband vyšlo na konci června. Vzhledem k problémům s pirátským přepalováním se autoři rozhodli vydat svou třetí desku v papírovém obalu za lidovou cenu 69 korun. Brichta patřil k zakládajícím členům slavné metalové skupiny Arakain, kterou před sedmi lety opustil. Na své sólové dráze natočil řadu alb: Růže pro Algernon, Ráno ve dveřích Armády spásy, Hledač pokladů, American Bull a Anděl posledního soudu. V současné době vystupuje se skupinou ABband.

Do Romů se opřela i herečka Zdena Studenková 

Další ostrý výrok na adresu Romů má na kontě herečka Zdena Studenková. V čísle časopisu Reflex líčí zážitek z dětství, kdy seděla v lavici s Romkou, která měla vši: „Kdokoli dnes mluví o Romech, kteří jsou z devadesáti procent společenským póvlem, tak se tváří jako humanista.“