Znojmo připravuje stavbu nového autobusového nádraží

Znojmo – Autobusové nádraží ve Znojmě je již dlouho bodem sporů radnice, soukromé firmy a obyvatel města. Část autobusů na nynější terminál nesmí, a tak zastavují na ulici a komplikují dopravu. Město nyní plánuje stavbu nového autobusového nádraží, které by mělo vzniknout nedaleko toho stávajícího v místech bývalých uhelných skladů u železniční stanice. Nové autobusové nádraží by mělo stát asi 120 milionů korun, znojemská radnice doufá ve finanční podporu z evropských fondů.

Nový terminál by měl vejít do provozu již příští rok, měl by mít deset stanovišť pro regionální i dálkovou dopravu. Zároveň bude z autobusu ještě blíže na vlak než ze stávajícího terminálu. „Přináší to řadu výhod: společné odbavování cestujících, informační systém…“ uvedl starosta Znojma Petr Nezveda.


V současnosti zastavují autobusy ve Znojmě na dvou místech – u krytého terminálu vedle ulice Dr. Milady Horákové a také u zastávek přímo v této ulici. Terminál totiž patří firmě ČAS, která k zastávkám pouští pouze vybrané autobusy. Cestující, kteří nastupují na zastávkách přímo u ulice, si nemají při čekání na autobus kam sednout nebo kde se skrýt před sluncem.

Reportáž Šárky Pokorné (zdroj: ČT24)

Nové autobusové nádraží půjde ruku v ruce se zapojením Znojma do jihomoravského integrovaného dopravního systému. Právě Znojemsko je totiž poslední částí regionu, kde tento systém zatím nefunguje. Nový terminál i společné jízdenky pro vlaky a autobusy by měly ve Znojmě začít fungovat od 1. července 2010.