Zelení vyzývají Bursíka: Martine, vrať se!

Praha - Stranická základna Strany zelených (SZ) požaduje návrat Martina Bursíka do vedení strany a jeho kandidaturu do sněmovny v předčasných podzimních volbách. Výzvu za návrat bývalého šéfa strany už podpořili straníci ve všech krajích. Jako jeden z důvodů uvádějí, že s Martinem Bursíkem má strana větší šanci překročit pětiprocentní hranici volitelnosti.

„Strana zelených nemá mnoho takových kandidátů a osobností, které by dovedly oslovit tolik lidí. Nemůžeme si dovolit, aby ten nejlepší, ten nejvýznačnější kandidát zůstal stát mimo,“ řekl pro ČT spoluautor výzvy Martine, vrať se! Radan Večerka (SZ).

Z výzvy Martine, vrať se:

„Jsme přesvědčeni, že jedině využitím všech sil SZ je možné překrýt současnou negativní štvanici Soukupa, Kuchtové a Tvrdíka proti SZ. To není možné bez nejznámější a nejsilnější zelené osobnosti, tedy Martina Bursíka.“

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Z čela strany odešel Bursík 8. června po neúspěchu v evropských volbách. Podle výzvy by měl s Ondřejem Liškou vytvořit pevný tandem a k volebnímu výsledku nad pěti procenty přispět i tím, že stane v čele některé z kandidátek.

Výzvou Martine, vrať se! chtějí zelení z regionů dát svým pražským kolegům jasně najevo, že by Bursík měl figurovat právě na jejich kandidátce. O pozici  jejich volebního lídra se přitom chce už tuto neděli ucházet pražský radní Petr Štěpánek. Ten by návrat Bursíka uvítal, ovšem ne na místo pražské jedničky.„Myslím, že je to jednoduché. My jsme pod jeho vedením poměrně drasticky prohráli troje volby, Martin Bursík to vyhodnotil a odstoupil. Myslím, že je čas, abychom to začali dělat znovu a jinak,“ uvedl Štěpánek.