Kovářová pokračuje v personálních změnách

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová odvolala po svém náměstkovi Františku Korbelovi také jemu podřízenou vrchní ředitelku podsekce legislativně-právní Danu Prudíkovou. Obvinění médií, že "rozprášila legislativu", ale odmítá. Mluvčí resortu Veronika Ludvíková dnes uvedla, že na uvolněný post Prudíkové se vrátil Jiří Kohoutek, který na ministerstvu působí několik let a stál u všech legislativních změn vedených exministrem Jiřím Pospíšilem. Pospíšil však soudí, že provedené personální změny výrazně zpomalí některé projekty.

„Dana Prudíková zastávala místo ředitelky až od druhé poloviny loňského roku. Do té doby v resortu justice nepůsobila a neměla zkušenosti s vedením velkého týmu lidí,“ uvedla mluvčí ministerstva. Dodala, že Kohoutek vykonával za éry Pospíšila několik řídících funkcí: byl ředitelem legislativního odboru a právě i vrchním ředitelem legislativně-právní sekce. Z této pozice prý před časem odešel na vlastní žádost, protože se chtěl naplno věnovat dalším odborným aktivitám v justici, například přípravě nové úpravy insolvenčního práva.

Pospíšil nechtěl komentovat Kohoutkovo jmenování. Řekl ale, že ho odvolání vrchní ředitelky mrzí. „Prudíková je nejen mnou, ale i odbornou veřejností považována za velmi kvalitní expertku. Na ministerstvo jsme ji přijali jakožto znalkyni parlamentní legislativy,“ prohlásil. Doplnil, že nesla odpovědnost za přípravu rozsáhlých novel, a člověk v takové funkci by podle něj neměl být bezdůvodně odvoláván. Upozornil, že Prudíková nebyla na rozdíl od svého nadřízeného Korbela spjata s žádnou politickou stranou. „Bude to mít vliv na legislativu, a já myslím, že by se mělo předem říct, kdo za to může - dříve, než se bude veřejnost ptát, proč není hotový například nový trestní řád,“ řekl.

Korbel a Prudíková nejsou jediní

Nedobrovolný odchod Korbela a Prudíkové není jedinou personální změnou na ministerstvu. Dnešní Právo upozorňuje na to, že z úřadu odešla i šéfka justičního odboru i ředitel odboru dohledu a nikdo je zatím nenahradil. Ludvíková ale řekla, že jejich odchod byl dobrovolný a dlouhodobě plánovaný. „Vedení o něm bylo informováno už v době, kdy byl ministrem Jiří Pospíšil,“ tvrdí. Ředitelka justičního odboru prý byla v květnu jmenována soudkyní a odešla soudit, ředitel odboru dohledu zase nastoupil na státní zastupitelství jako státní zástupce.

Na vlastní žádost z úřadu odešel také náměstek pro sekci justice Vladimír Král. Místo něj si Kovářová přivedla plzeňského advokáta Marka Görgese. Právě on je teď po náměstku Korbelovi pověřen řízením legislativní sekce. Korbela odvolala Kovářová minulý týden, své rozhodnutí zdůvodnila nutností systematických změn a úspor na ministerstvu. V květnu při svém nástupu do funkce přitom tvrdila, že v úřadě neplánuje žádné zásadní změny a že hodlá dosavadní náměstky ponechat v jejich funkcích. Pospíšil už předtím uvedl, že by na ministerstvu podle něj měli zůstat především náměstci Korbel a Pavel Staněk, kteří se podíleli na klíčových projektech resortu.