Za zpronevěru církevních peněz dostal muž sedm let s ostrahou

Praha - Za zpronevěru deseti milionů korun Českobratrské církve evangelické má jít Vladimír Prokop na sedm let do věznice s ostrahou. Rozhodl o tom dnes pražský Městský soud s tím, že má také církvi zaplatit 3,6 milionu korun. Ty chce Prokop postupně splácet. Zbytek peněz u něho policie našla v hotovosti. Bývalý vedoucí ekonom církve podle žalobců převedl peníze z účtu organizace na tři jiná konta. Ke svému činu se přiznal. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Muži hrozilo až 12 let.

Muž pracoval v hlavním centru církve v Jungmannově ulici od srpna loňského roku. Peníze začal podle policie zpronevěřovat v polovině prosince a pokračoval v tom zhruba měsíc. V pátek 23. ledna ze zaměstnání bez vysvětlení odešel a od té doby po něm kriminalisté pátrali. Zadrželi ho až v polovině března. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové přes své elektronické heslo převáděl finanční prostředky z účtu církve na svůj účet. Peníze pak postupně vybíral v hotovosti.  

Policie u Prokopa našla v igelitových taškách přes šest milionů korun, které už byly vráceny církvi. Zbytek peněz utratil. Dva miliony dal za byt pro svou matku, za 100 tisíc si koupil auto a ve stejné hodnotě i šperky pro svou přítelkyni, které navíc vyplatil 150 tisíc korun v hotovosti. Náměstek synodní kurátorky Českobratrské církve evangelické Pavel Stolař připustil, že ze strany církve šlo do určité míry o selhání aparátu: „Čili nebylo to prověřeno našim osobním oddělením.“ Stav na kontech si navíc církev ověřila až v době, kdy se Prokop nedostavil do práce. „Když nebyl k nalezení, byl vydán pokyn ke kontrole účtů, ke kterým měl přístup,“dodal Stolař.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Církevní zaměstnanec byl podle dřívějších informací policistů za podobnou trestnou činnost již čtyřikrát pravomocně odsouzen. Za podvody dostal pětiletý trest vězení, který si ale ještě nezačal odpykávat, a desetiletý zákaz činnosti v bankách. Policisté ho hledali také proto, že k poslednímu výkonu trestu nenastoupil.

Husův dům
Zdroj: ČT24