Dopis Obamovi je zápecnický, tvrdí Zaorálek

Praha - Dopis, který napsali bývalí politici a intelektuálové z někdejšího východního bloku americkému prezidentovi Baracku Obamovi, dokazuje podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nedůvěru v Evropskou unii a v její schopnost řešit problémy. Autoři textu vyjadřují v listu obavy z vlivu Ruska a z opomíjení svého regionu ze strany Washingtonu, Obamu také varují před přílišným sbližováním s Moskvou. Za Česko ho kromě exprezidenta Václava Havla podepsal i bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra anebo exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Dopis signoval i polský prezident Lech Kaczyński - jako první politik, který aktuálně zastává vysokou státnickou funkci.

Je to krok zpět směrem ke studeného válce - tak mluví o dopise sociální demokracie. „Je to takový provinciálně hysterický popis a obraz světa, Evropy, ze kterého na mě vane duch zápecnictví. Je mi líto, že je pod ním podepsán například Václav Havel,“ komentoval aktivity politiků a intelektuálů Lubomír Zaorálek. Podle něj vzniká dojem, že signatáři dopisu nedůvěřují Evropské unii, když v dopise opakují, že EU nemá k některým otázkám jednotný postoj. „Problém teda je, proč jsme pro to v době předsednictví něco nedělali,“ řekl Zaorálek. Podle něj měla ČR usilovat o nalezení kompromisního postoje vůči Rusku. Za nevyužitou šanci považuje například summit EU - Rusko v Chabarovsku, který vedl prezident Václav Klaus. V zahraničí tolik emocí dopis nevyvolává.

Schwarzenberg: Mám mnoho slabostí, hysterií postižen nejsem

Bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg Zaorálkovo hodnocení dopisu odmítá. „Toto prohlášení těžko bráti vážně. Já mám mnoho slabostí, jsem spíše flegmatik, což mi spousta lidí vyčítá, ale hysterik? Tím se necítím postižený,“ reagoval ve Studiu ČT24. „Smysl tohoto dopisu je navázat dialog s administrativou prezidenta Obamy, není to věc nedůvěr“ vysvětlil účel listu exministr s tím, že jde o pouhé přátelské připomenutí a zdvořilé připomenutí, nikoliv o stížnost.

V dopise se mimo jiné píše, že se nenaplnily naděje na zlepšení vztahů s Ruskem a uznání suverenity zemí bývalého východního bloku. V této souvislosti připomněl Schwarzenberg jednání, které měl během českého předsednictví se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruský ministr mu prý důrazně připomínal, že Češi patří k východoevropské skupině, tedy k „ruskému dvorečku“.

Signatáři vyzvali také Obamu, aby nezapomínal na své spojence ve střední a východní Evropě a aby Spojené státy neustupovaly od svého záměru budovat protiraketovou obranu ve střední Evropě. Moskva se proti tomuto záměru administrativy bývalého amerického prezidenta George Bushe od samého začátku ostře ohrazuje a tvrdí, že by šlo o ohrožení její bezpečnosti. Obamova vláda ho nyní přehodnocuje.

Zaorálek kritizoval i Kohouta, kvůli vízům

Zaorálek dnes také kritizoval současného ministra zahraničí Jaha Kohouta, v souvislosti se zavedením víz do Kanady. Jeho postup prý nebyl korektní, nicméně formálně správný, prohlásil Zaorálek. Ze zavedení víz viní Zaorálek ale spíše předchozí vládu Mirka Topolánka. O úmyslu Kanady zavést víza věděl Kohout od konce června, veřejnost o tom ale neinformoval, protože si to Kanada nepřála.

Mirek Topolánek (ODS):

„Já se distancuji veřejně od Zaorálka. Považuji ho totiž za skutečného extremistu. Žene nás ne na okraj, ale mimo EU: Baas, Hamas, koketování s proruskými a protiamerickými trendy.“

Zaorálek také tvrdí, že česká zahraniční politika se kvůli ODS stává stále více izolacionistickou. Podle něj ODS posouvá Česko na okraj EU, když se spojuje v nové frakci Evropského parlamentu s politiky s pověstí radikálů. V nové frakci jsou kromě europoslanců ODS ještě britští konzervativci, polská strana Právo a spravedlnost a po jednom poslanci EP z pěti dalších zemí EU.

Vydáno pod