Rodina, která cestovala s Tomi Tour, málem zůstala v Turecku

Praha - Dovolená v Turecku se pro některé klienty cestovní kanceláře Tomi Tour stala noční můrou. Cestou na letiště autobusy zastavily na benzínové stanici. Delegáti lidi uzavřeli uvnitř a řekli jim, že pokud nezaplatí 30 euro na osobu, dál na letiště nepojedou. Pověření k vybrání peněz dostali podle delegátky Tomi Tour od turecké cestovní kanceláře. Každý u sebe ale takový obnos neměl a jedna rodina s dětmi musela vystoupit. Nyní už je v Česku, zatím se ale neví, jak se do země dostala. Tomi Tour má v zahraničí na 3000 klientů. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové budou české aerolinky její klienty přepravovat domů až do příštího čtvrtka. Veškeré podrobnosti, jak nyní postupovat, se zákazníci zkrachovalé cestovky dozví na internetových stránkách pojišťovny Union.

„Rodina, která měla zůstat bezprizorní v Turecku, už je v pořádku v České republice. Bohužel ale nemáme informace o tom, jakým způsobem se sem dostali,“ řekl ČT mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. Cestující byli v Turecku donucení poplatek zaplatit, autobusy je dovezly na letiště jen půl hodiny před plánovaným odletem. „Jedna rodina s námi už neletěla, neměla možnost odletět ani jiným letadlem, prostě zůstala na benzínové pumpě mezi poli v Turecku,“ popsal situaci jeden z turistů. Slovenská pojišťovna Union, u které je Tomi Tour pojištěna proti úpadku, ale informace o problémech při návratu jejích klientů ze zahraničí nemá.

Pracovník českého velvyslanectví v Ankaře Tomáš Svozil ČT potvrdil, že mu volala jedna klientka cestovní kanceláře a požadovala telefonní číslo na policii v Antálii: „Číslo jsem jí předal, od té doby se neozvala. Řekla jen, že potřebují zaplatiti 30 euro, ale já jsem ji jen mohl dát číslo na policii.“ 

Klienti cestovní kanceláře Tomi Tour se navíc o krachu cestovky od delegátky dozvěděli až při odjezdu z letoviska. „Prostě řekli, že nás nechají někde na čerpací stanici, vůbec jsme nevěděli kde, že si vystoupíme i s kufry a že prostě dál nepojedeme,“ dodala další klientka Tomi Tour. Jedna z cestujících v autobusu omdlela. Nikdo z delegátů jí ale nepomohl a dokonce odmítli zavolat i lékařskou pomoc.

Odborníci: Během léta skončí ještě řada cestovek

Jan Papež:

„Podle našich informací se pan Václav Fischer v posledních 14 dnech velice urputně snažil sehnat investora.“   

První letadlo s klienty zkrachovalé Tomi Tour ze španělské Ibizy přiletělo po třetí hodině ráno. Jeho pasažéři žádné problémy neměli. Tomi tour o ukončení činnosti informovala zákazníky na svém webu. Lidé se teď musejí se svými požadavky obracet hlavně na pojišťovnu Union. „Pojistné plnění bude vyřízeno do dvou měsíců, do jaké výšky teď nedokážeme předpokládat,“ řekla ČT mluvčí pojišťovny Judita Smatanová.

Klienti zkrachovalé Tomi Tour najdou žádost o vrácení peněz na internetových stránkách pojišťovny. Přiložit budou muset cestovní smlouvu, doklad o zaplacení a vše poslat doporučeně do Bratislavy. 

Od začátku roku už skončily v úpadku tři cestovní kanceláře. Odborníci ale varují, že se řada zkrachovalých cestovek během léta ještě zvýší. „Dá se očekávat, že některé konce budou tak neslavné jako Tomi Tour,“ dodal tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, podle kterého se úpadku snažil zabránit i Fischer. V posledních týdnech nabízel Tomi Tour investičním partnerům.

Zákazníky Tomi tour se snaží nalákat ostatní cestovky

Lidé, kteří na dovolenou už neodletí, můžou požadovat zpět část zaplacených peněz. Zákonná lhůta pro jejich vyplacení je šest měsíců. Podle mluvčí pojišťovny Judity Smatanové by mohla Union nároky klientů Tomi Tour uhradit do dvou měsíců. Zákazníky zkrachovalé cestovní kanceláře se ale budou snažit nalákat na dovolenou ostatní cestovky. Jako první svůj záměr zveřejnil Čedok. „Od pondělí nabídneme až 20 procent slevy těm klientům, kteří přinesou platnou smlouvu,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Tomáš Brejcha.