Česko zažívá nejhorší léto za posledních 20 let, hladiny řek se opět zvednou

Praha - Českem se v noci na dnešek přehnaly bouřky a přívalové deště. Na Karlovarsku hasiči od noci odčerpávají vodu z několika zatopených sklepů. Nejhůř postihl živel okolí Mariánských Lázní. Hasiči zasahovali také na Ústecku, Litoměřicku, Příbramsku a Benešovsku. Jen ve středočeském kraji museli vyjíždět k 75 událostem. Zataženo s deštěm ale bude i během dne. Na Moravě a ve Slezsku začne odpoledne přibývat oblačnost a dají se čekat intenzivní bouřky s trvalejšími srážkami. Varování meteorologů před bouřkami a lijáky platí až do neděle. Majitelé kempů a rekračních areálů v Karlovarském kraji hlásí kvůli špatnému počasí historicky nejhorší zisky.

Na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku se budou dnes odpoledne a večer vytvářet bouřky, které budou místy doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a silným nárazovým větrem. Ten může místy dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Hladiny řek zvednou deště především v Plzeňském kraji a na jihu Čech. Důsledkem srážek a nasycenosti povodí po předešlých bouřkách by podle meteorologů mohlo být to, že na tocích pramenících na Šumavě, v Českém lese a v Brdech mohou hladiny přesáhnout první stupeň povodňové aktivity, na Radbuze, Úhlavě a Úslavě a při vydatnějších srážkách i jinde to může být i druhý stupeň.

Popadané stromy, neprůjezdné silnice, zatopené sklepy i požáry od blesku zaměstnaly v noci na dnešek středočeské hasiče. Od pátečních 17:00 do dnešních 05:00 vyjížděli k 75 událostem. Kolem 22:00 blesk zapálil v obci Řehenice na Benešovsku podkroví rodinného domu. Škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun, hasiči uchránili hodnoty za dva miliony korun. Před půlnocí vyjížděli k požáru malé rekreační chaty do Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku, kterou také zapálil blesk. „Škoda byla jen 5000 korun. Ale byl to těžký zásah, protože se tam přes bahno pomalu hasiči nemohli ani dostat,“ dodala mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Spadlé stromy blokovaly dopravu

Spadlé stromy byly v 21:25 příčinou nehody vlaku u Brandýsa nad Labem. Nikdo nebyl zraněn, místní trať kvůli tomu ale čtyři hodiny stála. Hasiči stromy rozřezali a souprava se odtáhla do stanice. Prudký déšť přidělal práci také dobrovolným hasičům v Hostomicích na Berounsku, kde se rozvodnil místní potok. Hasiči vozili na ohrožená místa pytle s pískem, aby uchránili blízké rodinné domy. Za hodinu ale voda klesla. „I během dnešního dne budou mít hasiči určitě s následky bouřky dost práce,“ dodala Kostková. Po nočním řádění přírodního živlu se podle ní určitě ještě někde objeví další popadané nebo nalomené stromy.

Majitelé kempů a hotelů sčítají škody

Majitelé kempů a rekračních areálů v Karlovarském kraji hlásí historicky nejhorší zisky, ztráty odhadují na statisíce korun. Bouřky a déšť vyhání lidi z tábořišť a z hotelů. Poloprázdné jsou letos i oblíbené a vyhlášené kempy v okolí karlovarských přehrad. Většina podnikatelů přitom do rekreačních areálů v posledních letech investovala. Podle statistik spolupracovníka Českého hydrometeorologického ústavu je letos nejhorší léto za posledních dvacet let.