Muž držel v pražském bytě dívku jako rukojmí

Praha - V panelovém domě ve Střelničné ulici v Praze 8 držel psychicky nemocný muž jako rukojmí jedenáctiletou dívku, kterou ohrožoval zbraní. Policii se ji podařilo za pomoci vyjednávače krátce po poledni osvobodit. Celá akce trvala několik hodin. Poté, co vyjednavač neuspěl s mírovým řešením situace, vtrhli do bytu členové zásahové jednotky a dívku v mírném šoku vyvedli ven.

Dvaačtyřicetiletý pachatel byl s lehkým zraněním převezen do Fakultní nemocnice Na Bulovce a odtud k výslechu. Dívka je dcerou mužovy přítelkyně.

Motiv muže není znám, v minulosti se léčil na psychiatrii. „V nejbližších hodinách jej čeká obvinění z trestného činu omezování osobní svobody a vydírání. Bude podán i návrh na uvalení vazby,“ řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle ní ale není vyloučeno, že obvinění bude rozšířeno o další trestné činy.

Otec dívky televizi Prima řekl, že se ženou odjížděli na svatbu. Muž jim ale volal, že prý pro ně něco má. Když se vrátili domů, útočník už dceru zadržoval s nožem. „On říkal, že jsme spojeni s nějakou mafií, že ho chceme zlikvidovat, že nám zaplatili za to, že ho zlikvidujeme. Prostě nesmysly,“ dodal otec.

Z incidentu vyvázla dívka bez zranění a je v péči rodiny. Policie během zásahu vyvedla lidi z okolních bytů.