Zástupci dánských úřadů v Brně převzali uneseného chlapce

Brno - Zástupci dánských úřadu si do Brna přijeli pro třítýdenního chlapce, kterého z Dánska unesli jeho rodiče. Malý Thor byl dnes převezen na neznámé místo v Brně, odkud se vrátí zpět do Dánska. Zatím se neví, zda odcestuje domů dnes nebo zítra. Rodiče zůstávají v policejní cele, v zemi jim za únos hrozí až osm let vězení. Příbuzní matky se staví spíš na její stranu. Úřady podle nich postupují příliš tvrdě. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké se chlapcovi rodiče také chtějí vrátit do Dánska.

Dánské úřady odebraly chlapce ihned po narození, rodiče jsou podle nich drogově závislí a nejsou tak schopni o dítě řádně pečovat. Matka dítěte navíc užívala drogy i v době těhotenství a chlapec se jí narodil se závislostí na heroinu. S ústavní péči se ale rodiče nesmířili a chlapce 3. července unesli. Po vydání mezinárodního zatykače byli zadrženi na brněnském sídlišti, když se s chlapcem vraceli z nákupu.

Do brněnské fakultní nemocnice, kde je chlapeček od středy hospitalizován, už dorazil i dánský konzul Henning Nielsen a další pracovníci z Dánska. Všechny potřebné formality - podpis předávacích protokolů a lékařských zpráv - proběhly za dohledu policie, brněnského sociálního úřadu a Úřadu pro mezinárodní právní ochranu dětí. Podle dostupných informací už pro chlapečka byla vybrána náhradní rodina.

Thor se podle informací české policie narodil 23. června. Deset dnů nato se ho podle Kopecké rodiče údajně rozhodli unést. Evropský zatykač byl vydán 7. července a 15. července je policisté zadrželi. Dagmar Zouharová z Fakultní nemocnice Brno řekla, že v dětské nemocnici prodělal chlapeček mnoho vyšetření včetně toxikologického a výsledky dopadly velice dobře.

„Rodiče čekají na extradiční řízení. Oba souhlasí s tím, aby byli vydáni zpět do Dánska. Takže předpokládáme, že to bude ve velmi krátké době, kdy budou vydáni zpět do Dánska,“ řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Podle dřívějšího vyjádření české policie hrozí rodičům v Dánsku za údajný únos až osm let vězení.