Bursík v podzimních volbách kandidovat nebude

Praha - Bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík nebude v podzimních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat. Chce se věnovat "konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí". V posledních dnech se o Bursíkově návratu do vysoké politiky spekulovalo - dnes jednala pražská organizace zelených o kandidátce pro předčasné volby a existovala možnost, že by se na ní Bursík objevil. I když někdejší ministr životního prostředí měl podporu v některých krajích a vznikla i výzva jeho příznivců s názvem Martine, vrať se, v Praze důvěru neměl. V metropoli povede zelené do voleb současný radní Petr Štěpánek.

Bursík na dnešní jednání pražských zelených na Novotného lávce ani nedorazil - prý se rozhodl dodržet svůj slib, který dal v červnu po prohraných eurovolbách, že nebude v předčasných volbách kandidovat. V Praze Bursík podporu velkou neměl. „Nerad bych, aby Martin Bursík opakoval osudy Miloše Zemana nebo Václava Klause, a já jsem mu přišel pomoci odejít. Uvidíme, jestli se mu to povede,“ prohlásil například ještě před jednáním Matěj Stropnický. Podobně mluvila i šéfka pražských zelených Petra Kolínská: „Bylo by ku prospěchu věci, kdyby se postavil do čela kandidátky v jiném kraji, než je Praha,“ řekla.

Dvojkou kandidátky se stala náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková a na třetí místo byl zvolen zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský. Tradiční zelená témata chtějí rozšířit o ekonomickou a sociální problematiku, sází na obnovitelné zdroje, chtějí také prosazovat vědu a výzkum.

Martin Bursík

„Rád bych poděkoval touto formou všem, kteří mně věřili, věří a kteří si přáli, abych vedl Stranu zelených v Praze do předčasných Parlamentních voleb. Hodně jsem o mém dalším smysluplném působení ve veřejném prostoru přemýšlel… Neodcházím ze Strany zelených… Mé srdce nadále bije pro zelenou politiku, ale nastal čas dát příležitost těm, kteří jsou přesvědčeni o tom, že budou politiku dělat lépe. Sám budu Straně zelených pomáhat z nové pozice. Všude v západní Evropě se zeleným daří, posilují a oslovují stále širší část veřejnosti,“ uvedl Bursík ve svém prohlášení.

Jihočeské zelené povede Mlčoch 

Kandidátku do předčasných voleb dnes sestavuje i jihočeská organizace zelených. Stranu v regionu povede vysokoškolský pedagog, ekolog a
advokát Svatomír Mlčoch, člen Strany pro otevřenou společnost (SOS). 53letý Mlčoch kandidoval za zelené do parlamentu už v roce 2006 i
v posledních krajských volbách a spolupracuje s nimi v českobudějovickém
zastupitelstvu. Dvojkou na jihočeské volební kandidátce pro sněmovní volby je zastupitelka z Tábora Michaela Petrová, třetí je nestraník a bývalý ředitel Správy národního parku a CHKO Šumava Alois Pavlíčko. Bývalá místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová, která byla spolu s dalšími třemi členy vnitrostranické frakce Demokratická výzva na jaře ze SZ vyloučena a posléze domovskou organizací znovu přijata, nominace do sněmovních voleb odmítla. Stále čeká na rozhodnutí předsednictva SZ, které má buď potvrdit, nebo zrušit její znovupřijetí do základní organizace strany v Českém Krumlově.

Kandidátky v krajích se budou uzavírat do poloviny srpna. Včera například postavili do čela kandidátky v Karlovarském kraji tamní zelení socioložku Jiřinu Šiklovou. Všechny kandidátky musí ještě schválit republiková rada.

Bursík rezignoval na funkci šéfa SZ po jejím debaklu v červnových volbách do Evropského parlamentu. Stranu od té doby řídí Ondřej Liška. Předvolební průzkumy zatím Straně zelených nedávají mnoho šancí, že by v říjnových volbách zastoupení v dolní komoře obhájila.

Vydáno pod