Postižení pokořili pramen Labe, navíc v rekordním počtu

Špindlerův Mlýn - U pramene Labe na hřebenech Krkonoš se dnes kolem poledne sešlo 46 handicapovaných lidí. Z toho na vozíčcích jich přijelo 40. Společným výstupem překonali dva roky starý rekord, kdy pramene Labe naráz dosáhlo 34 handicapovaných. Nový údaj bude zanesen v české knize rekordů vedené pelhřimovskou agenturou Dobrý den.

Akci pořádalo občanské sdružení Sportem proti bariérám - Český Ráj. Při výstupu nepršelo, většinou ale byla mlha a chladno. Na závěr mezi protrhanými mraky zasvítilo i sluníčko. Trasa dlouhá 3,3 kilometru vedla ze Zlatého návrší ve výšce 1310 metrů nad mořem přes křižovatku U čtyř pánů k prameni Labe ve výšce 1386 metrů nad mořem. Pramene řeky dosáhli vozíčkáři na mechanických i elektrických strojích. Část handicapovaných šla o berlích. Pořadatel akcí zároveň propagoval záměr a veřejnou sbírku na vybudování sportovního střediska pro handicapované v Nové Pace.

Snadnější turistiku na horách by měl handicapovaným přinést rozbíhající se projekt správy Krkonošského národního parku nazvaný Krkonoše bez bariér. „Jeho cílem je zmapovat vhodné trasy pro vozíčkáře či maminky s kočárky a určit jejich obtížnost. V dalších fázích se plánují za pomoci dotací EU úpravy některých tras pro vozíčkáře,“ řekl mluvčí parku Radek Drahný. Právě dnešní akce bude pro správu parku přínosná - pro vozíčkáře je totiž třeba turistické cesty zmapovat z hlediska povrchu, sklonu, náročnosti a možných překážek. Tyto informace budou na internetu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vozíčkáři vytvořili v Krkonoších v minulosti i další rekordy. Například Miroslav Čiháček z Náchoda v roce 2003 dokázal vyjet elektrickým vozíkem z Pece pod Sněžkou na nejvyšší horu České republiky Sněžku za čtyři hodiny a 44 minut.