Šéfa silničářů sponzorovala stavební firma

Praha - Druhý muž státního Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala si podle zjištění Reportérů ČT nechal v minulosti minimálně rok platit od stavební firmy Edikt své závodění v rallysprintu. Stejná firma přitom v následujících letech dostala od zmíněného podniku skoro třicet zakázek ve stamilionové hodnotě. O nařčení ze střetu zájmu se ale výkonný ředitel státního podniku a člen ČSSD nehodlá s novináři bavit. Celou reportáž Filipa Černého můžete sledovat v pořadu Reportéři ČT v pondělí 20. 6. ve 21:30 na ČT1.

Závodění je extrémně nákladným koníčkem, jen roční údržba vozu se může podle odborníků vyšplhat až k milionu a není proto nic nezvyklého, že jezdci mají sponzory. Firma Edikt stavějící v Česku silnice a železnice posílala peníze vozu, jehož posádku před třemi lety tvořil významný akcionář této firmy Michal Pavlíček a člověk se jménem Michal Michael. Když ale jednou auto dojelo třetí, musel se pilot se zvláštním jménem nechat vyfotit, čímž vyšla najevo jeho skutečná identita. Vůz sponzorovaný stavební firmou řídil právě Michal Hala, toho času ředitel Úseku vnitřních věcí Ředitelství silnic a dálnic, který je dnes druhým mužem této organizace.

Podivné tendry ŘSD

Reportáž Filipa Černého a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Vztah mezi ŘSD s Halovým sponzorem přitom skutečně budí podezření. V posledních třech letech se firma Edikt dostávala do užšího výběru v tendrech ŘSD. V drtivé většině z nich nabídla za stavební práce mnohem vyšší cenu, než oficiálně odhadovali projektanti, a přesto v soutěži nakonec uspěla jako nejlevnější nabídka.

Jak před časem s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedl časopis Ekonom, hraje Hala klíčovou roli především u menších zakázek zadávaných v takzvaném užším řízení. ŘSD v těchto případech vždy vyzývá pětici firem, aby podaly nabídku. Právě Hala určuje, kdo se mezi těchto pět firem dostane.

David Ondráčka, ředitel Transparency Iternational:

„Ředitelství silnic a dálnic se musí výrazně vyčistit, protože podle mě si z toho mnozí úředníci udělali soukromý byznys a je nemožné, aby to pokračovalo.“

Ředitel Transparency Iternational David Ondráčka má v celé věci jasno, Hala by měl podle něj okamžitě odstoupit. „Celé to je jednoznačně porušení všech základních etických předpokladů pro fungování státního úředníka,“ zdůrazňuje.

Halova drahá párty

Dnes výkonný ředitel ŘSD Michal Hala na žádné dotazy ohledně svého sportovního sponzora neodpověděl. Závody už nejezdí. Přízni firem se teď v závodním voze těší jeho bratr Jakub Hala a švagrová. Spekulace kolem Haly se přitom objevily už dříve v souvislosti s nákladným večírkem u příležitosti oslavy jeho třicátých narozenin. Podle informací České televize a týdeníku Ekonom se náklady za slavnost tohoto státního úředníka pohybovaly kolem tři čtvrtě milionu korun, což je částka, která neodpovídá jeho platu.

O vyjádření a také o seznamy hodnotících komisí pro udělování zakázek požádala Česká televize i Ředitelství silnic a dálnic. Státní organizace ale sdělila, že s Reportéry ČT komunikovat nebude.