O víkendu se stalo pět smrtelných nehod, nejméně od začátku prázdnin

Praha – České silnice mají za sebou zatím nejklidnější víkend od začátku prázdnin, kdy se ze silnic nevrátilo pět lidí. V sobotu zemřeli čtyři lidé, v neděli jeden, jednalo se vždy o izolované nehody – při žádné z nich nezemřelo více osob. Při smrtelných, ale i při dalších víkendových haváriích ovšem utrpělo celkem 29 lidí těžká zranění. Oproti předchozímu víkendu neumírali tentokrát na českých silnicích motorkáři. Minulý týden právě oni tvořili více než polovinu mrtvých. Podle policejních statistik se celkově snižují i počty nehod kamionů.

Třiačtyřicetiletá řidička zemřela v sobotu dopoledne při dopravní nehodě mezi Tehovem a Ratajemi na Benešovsku. Nezvládla řízení a narazila do stromu, uvedla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. Žena podle ní jela ve vozidle sama a zemřela na místě. 

Týž den odpoledne se u Chomutic na Jičínsku srazila Škoda 120 s Volkswagenem Golf. Havárii nepřežil dvaapadesátiletý řidič vozu Škoda. Čtyřiadvacetiletou řidičku druhého auta záchranáři převezli vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice, řekl operační důstojník jičínské policie. Auta jela zřejmě proti sobě a srazila se v zatáčce.

Telefonát Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Jediná nedělní smrtelná nehoda se stala mezi obcemi Peruc a Telce na Lounsku. Zahynul při ní osmnáctiletý mladík. Mluvčí severočeské policie Jaromíra Střelcová řekla, že muž řídil automobil Škoda Fabia, na rovném úseku silnice sjel do příkopu a narazil do stromu. Z auta ho vyprostili hasiči, ale byl již mrtev.

Z hlediska vývoje nehodovosti je zajímavá i statistika nehod kamionů. Loni řidiči kamionů zavinili téměř 27 000 dopravních havárií, což je o 3 000 méně než v roce 2007. Při těchto nehodách zemřelo v minulém roce 110 lidí, předloni 153. Problémy mají někteří řidiči kamionů s alkoholem. Loni podnapilí řidiči nákladních aut zavinili o 50 nehod více v porovnání s rokem 2007. Mezi další nedostatky patří i nedodržování předepsané přestávky po 4,5 hodinách jízdy nebo nesprávně uvedené údaje v dokumentaci.

Vydáno pod