Hradečtí dopravci se sdružili proti integrované dopravě

Hradec Králové – Dopravní systém, který má začít fungovat v Královéhradeckém kraji od září, bude pro lidi nevyhovující a způsobí chaos zejména v autobusové dopravě, varují čtyři nejvýznamnější autobusoví dopravci regionu, kteří založili protestní sdružení. Po prázdninách chce vedení kraje do zbytku regionu zavést integrovaný dopravní systém a v souvislosti s ním připravuje výraznou rekonstrukci dosavadního schématu autobusových spojů. Měl by s ní souviset pokles počtu nasazovaných autobusů a zároveň růst najetých kilometrů. Kraj také připravuje snížení dotace na kilometr, kterou platí dopravcům za zajištění dopravní obslužnosti.

Smlouvu o sdružení uzavřely společnosti ČSAD Semily, Veolia Transport Východní Čechy, Orlobus a Osnado. „Základním cílem sdružení je prosazení zákonnosti postupu kraje a společnosti OREDO při optimalizaci a integraci regionální dopravy,“ uvedl jednatel Osnado Martin Bělovský. OREDO je krajská společnost, která dopravu v kraji organizuje.

Podle dopravců kraj nepředstavil plány na integraci všem dotčeným obcím. Vyjádření obcí prý kraj navíc žádá v době prázdnin, kdy zastupitelstva nezasedají. Podle dopravců bez zapracování připomínek starostů dojde k chaosu, autobusy budou jezdit v pro cestující nevyhovujících časech.

Kraj však tvrdí, že s radnicemi již několik týdnů jedná. „Naprostá většina starostů, které jsme navštívili, připravované změny vítá. Skutečně jde o systém, který přinese vyšší komfort cestujícím a pomůže zabrzdit rostoucí výdaje kraje na dopravní obslužnost,“ uvedl v pátek jednatel firmy OREDO Vladimír Záleský.

Dopravci dále tvrdí, že jim OREDO chce předložit dodatky k uzavřeným smlouvám, které jsou v rozporu s právními předpisy i ekonomickou logikou. „V případě, že bychom odmítli, nám kraj hrozí nasazením duplicitních spojů. Takové jednání je protizákonné,“ tvrdí Bělovský.