Velvyslanec ve Vídni: Kanada v Praze víza vydávat nebude

Praha - Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě českého velvyslance v Rakousku Jana Koukala. Hlavním tématem jednání byla situace na kanadském velvyslanectví ve Vídni, kde se od minulého týdne vydávají českým turistům víza. Koukal uvedl, že pokud lidé přijedou na ambasádu dopoledne, víza obdrží ještě ten den. Podle něj není pravděpodobné, že by se víza v budoucnu začala vydávat na pražské ambasádě.

„Ve Vídni pomáháme tím, že máme přistavený před konzulárním kanadským oddělením mikrobus s českým úředníkem, který pomůže vyplnit formuláře a je tam také taková humanitární služba, protože ti lidé často přijedou podle vlaku a jsou tam například od dvou hodin v noci,“ uvedl Koukal.  

Podle Koukala český zastupitelský úřad získal informace, jak kanadští konzulární úředníci prověřují formulář, který musí žadatelé o vízum vyplnit. „Těch nevydaných víz je zatím strašně málo. Je to kontrolováno vůči databázi problematických osob,“ vysvětlil český velvyslanec. Databáze obsahuje například osoby podezřelé ze spojení s teroristickými skupinami či lidi, kteří byli v Kanadě v minulosti trestáni. Odmítnuty tak zatím byly jen žádosti několika jednotlivců z několika stovek podaných. „Nemůžeme mluvit ani o procentu,“ podotkl Koukal.

Problém byl podle něj například se žádostí o vízum pro dítě, jehož matka už do Kanady odcestovala před zavedením vízové povinnosti, a nemohla tak podepsat nově vyžadované zplnomocnění pro manžela, že s cestou potomka za oceán souhlasí. 

Vízum přes schránku v Praze by měl člověk získat do 12 dnů 

Koukal předpokládá, že po prvních hektických dnech po zavedení víz pokles žadatelů, kteří stojí fronty před kanadským velvyslanectvím ve Vídni, poklesne. „Lidé začnou více využívat schránky na podávání víz na kanadském úřadu v Praze. Navíc si myslím, že lidé, kteří jsou flexibilní v dovolené, prostě Kanadu vynechají,“ podotkl. Schránky v Praze v minulých dnech využily desítky lidí, i jejich žádosti jsou však posílány k vyřízení do Vídně. Pražské kanadské velvyslanectví slibuje jejich vyřízení do 12 dní.

Rychlejší službu dnes českým občanům nabídla jedna nadnárodní přepravní firma. Za 999 korun nabízí přepravu potřebných dokumentů na kanadské velvyslanectví ve Vídni i zpět. 

Kanada zavedla víza od minulého úterý. Svůj krok odůvodnila výrazným nárůstem počtu žadatelů o azyl z Česka. Víc žadatelů už je jen z Mexika. ČR reagovala zavedením víz pro kanadské diplomaty a obrátila se s žádostí o solidární postup na Evropskou unii.

Kanadská vlajka
Zdroj: ČT24