Zástupkyně ombudsmana: Vyplácení dávek poukázkami není nezákonné

Litvínov - Vyplácení části sociálních dávek poukázkami vybraným příjemcům v Litvínově, jež město praktikuje od března 2007, je podle starosty Daniela Voláka (ODS) v souladu se zákonem. Po více než ročním sporu s městem to uznala i zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Litvínovští úředníci si také chtějí posvítit na ty, kteří odjeli do Velké Británie a požádali tam o sociální podporu - a zároveň se vrací pravidelně do Čech vybrat i české dávky.

„Zástupkyně ombudsmana nám poslala dopis, v němž uznává, že jsme v případě stravenek nepostupovali plošně, ale individuálně. Takže postup radnice je podle ní v souladu se zákonem a metodickým postupem ministerstva práce a sociálních věcí. Nedostatky nezjistila ani kontrola ústeckého krajského úřadu. Paní Seitlová také z vlastní iniciativy ukončila prověřování našeho postupu,“ uvedl starosta Volák.

Cílem zavedení výplat části dávek formou stravenek byla podle Voláka eliminace zneužívání příspěvků. „Na začátku projektu měl odbor sociálních věcí 1 518 klientů, z toho 1 347 obyvatel pobíralo dávky kombinovanou formou, tedy peníze i stravenky. Do konce letošního ledna klesl počet klientů o 312. Za tu dobu jsme ušetřili státu 5,5 milionu korun, tedy 503 000 korun měsíčně,“ doplnil.

Úředníci si chtějí posvítit na Romy, kteří pobírají dvojí dávky 

Litvínov chce podle místostarosty Martina Kliky (ČSSD) zamezit i dvojímu pobírání sociálních dávek romskými rodinami, které se z problémového panelového sídliště Janov vystěhovali do Británie. „Máme signály, že některé rodiny požádaly o sociální podporu ve Velké Británii a také ji tam pobírají. Do Litvínova se ale pravidelně vracejí, aby čerpaly dávky i u nás,“ tvrdí.

Úředníci proto podle něj zkontaktují své kolegy v britských městech, kde romské rodiny pobývají, a prověří, kolika lidí se zneužívání dávek týká. „Zaměříme se především na případy, kdy se v Janově objevují vozidla s britskou státní poznávací značkou, a dokonce parkují i před odborem sociálních věcí. Nepoctivcům přerušíme výplatu dávek, přepočítáme jejich nárok či budeme požadovat vrácení peněz,“ dodal.

Litvínov tvrdě postupuje i proti dlužníkům. Exekutor začne vymáhat dluhy za neuhrazené pokuty, poplatky a za neoprávněně vyplacené sociální dávky. Lidé na nich městu dluží zhruba 25 milionů korun. Celkem neplatiči dluží městu 50 milionů korun, polovinu této částky tvoří neuhrazené nájemné a služby spojené s bydlením. Město už dříve odeslalo k soudu prvních 200 návrhů na exekuce, nyní zpracovává podklady pro dalších asi 200 návrhů.

Exekučně zabaveno
Zdroj: ČT24