Chomutovský státní zástupce Kosán neuplácel, potvrdil Nejvyšší soud

Brno - Nejvyšší soud zprostil kárné obžaloby chomutovského státního zástupce Ladislava Kosána. Obžaloba tvrdila, že se před lety pokusil nabídnout úplatek kolegovi z krajského státního zastupitelství - prý tak chtěl ovlivnit vyšetřování případu finanční kriminality. Tento případ patří v české justici k výjimečným. Kvůli obvinění z korupce Kosána už v roce 2003 dočasně postavili mimo službu, od té doby nemohl pracovat. Případ se měl původně řešit jen na úrovni kárného řízení. Nakonec ale Kosán stanul před trestním soudem a hrozilo mu až pět let vězení. Nejvyšší soud ale dnes uvedl, že se čin v trestním ani kárném řízení nepodařilo prokázat. Kosán tak smí znovu působit jako žalobce.

Podle Nejvyššího soudu už kárný postih není možný, protože Kosána dříve osvobodilo tresní řízení. „Nelze negovat výsledek trestního řízení, nelze negovat provedené rozsáhlé dokazování. Nebylo prokázáno, že by nabízel úplatek,“ uvedl ve stručném odůvodnění předseda kárného senátu Stanislav Rizman. Kosána po vleklém procesu zprostil obžaloby okresní soud v Jablonci nad Nisou. Případem se zabýval i trestní senát Nejvyššího soudu. Po pravomocném rozsudku se případ vrátil ke kárnému řízení.    

Kosán jako okresní státní zástupce v Chomutově údajně nabízel svému kolegovi z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem peníze, aby se nezajímal o lidi podezřelé z finančních podvodů. Nikdy přitom nezaznělo, o jak velký úplatek by šlo. Podle spisu Kosán na oslavě kolegovi naznačoval, že se spolu vyrovnají a že má u sebe nějaké peníze od švagra. Obžalovaný sice připouštěl, že se s kolegou o sporném případu bavil, ale korupci popřel. „Celé řízení již trvá sedm let, přišel jsem o možnost pracovat, poškodilo mi to zdraví, pokud bych snad měl být nyní za to trestán, byl by to unikát v celé Evropě,“ řekl dnes Kosán.    

Zástupkyně ministerstva spravedlnosti i dnes trvala na kárném postihu v podobě odvolání z funkce nebo snížení platu. „Společenská nebezpečnost jeho jednání nepominula. On neprojevil lítost nad spácháním tohoto jednání, nebyl tam žádný projev sebereflexe,“ uvedla právnička.