Policisté hlídali vrtulníkem silnici mezi Plzní a Domažlicemi

Plzeň - V pátek proběhla na západě Čech letošní největší dopravněbezpečnostní akce zaměřená na motorkáře. Na frekventované silnici z Plzně do Domažlic až ke státní hranici zjistili policisté 112 přestupků, za které na pokutách vybrali 76 000 korun. Nejvíce řidiči překračovali rychlost, 34 krát. Vůbec poprvé byl nasazen i vrtulník, dále 34 dopravních policistů, deset vozů a šest motocyklů, uvedla policejní mluvčí Pavla Soukupová.

„Od 14:00 do 18:00 jsme kontrolovali na osmi stanovištích silnici I/26 od okraje Plzně v Sulkově až na Babylon na Domažlicku,“ uvedla. Kromě 96 pokut dalších 16 přestupků oznámili správním orgánům. Devět řidičů nemělo pásy a stejný počet vozidel nevyhověl technicky. Dvě pokuty daly hlídky chodcům a další dvě kvůli nepoužití autosedaček.

Jednomu cizinci uložili policisté kauci, protože měli podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení. „Řidič předjížděl poblíž Holýšova na dvojité plné čáře, kde byla ještě značka zákaz předjíždění,“ uvedla Soukupová. Na místě zaplatil kauci 7000 korun, pokuta se mohla pohybovat od 5000 do 10 000 korun. Pokud by nezaplatil, hrozilo by mu zadržení vozu.

Vrtulník policejního prezidia monitoroval celý 60kilometrový úsek a předával informace pozemním hlídkám. Osvědčil se hlavně při kontrolách předjíždění. Policejní motocykly se zaměřily na příjezdové komunikace. Šlo hlavně o silnice z Domažlic do Klatov, kde předminulý týden zemřel při nehodě motorkář poblíž Kdyně. Další hlídky na motorkách kontrolovaly silnice z Domažlic na Koloveč a z Horšovského Týna na Domažlice, kde je téměř na celém úseku zákaz předjíždění.