Povodeň způsobila na Ústecku škody za 574 milionů

Ústí nad Labem - Silné deště následované vlnou bleskových povodní na začátku července napáchaly v Ústeckém kraji škody za 574 milionů korun. Oznámil to dnes mluvčí Ústeckého kraje Zbyněk Šebesta. Vyčíslení sumy ještě dnes kraj pošle na ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj. Povodně si nejspíše vyžádaly i život čtyřicetileté ženy z Benešova nad Ploučnicí.

Podle hejtmanky Jany Vaňhové nejvíce škod utrpěly obce, na obnovu jejichž majetku bude zapotřebí více než 287 milionů korun. Občanům poškodila voda majetek za 130 milionů korun, státu za 73 milionů korun. Kraj škody způsobené povodněmi na svém majetku odhadl na 72,5 milionu korun. Nejvíce škod na obecním majetku, za 131,3 milionu korun, zaznamenalo město Děčín, Horní Habartice pak za 75,4 milionu korun, Markvartice za 41,9 milionu korun a Dolní Habartice za 40,4 milionu korun.

Nejvíce škod povodňe způsobily na mostech, komunikacích, železnici nebo telekomunikačních objektech, celkem za 355 milionů korun. Škody na bytových a rodinných domech jsou přes 112 milionů korun, na vodních tocích přes 45 milionů korun.

Odstraňování škod podle hejtmanky kromě pojišťoven uhradí i stát, kraj a jednotlivé obce. „Prioritami jsou a budou obnova komunikací a inženýrských sítí, to, aby fungovaly školy a obecní úřady, urychleně musí být obnoven majetek občanů určený k bydlení a majetek firem a společností, které zajišťují základní chod území poškozeného povodněmi,“ uvedla Vaňhová. V nejbližších dnech Ústecký kraj vyhlásí veřejnou sbírku s názvem Povodeň Děčínsko a bude zveřejňovat průběžný stav konta i na co budou peníze využity.

Záplavy ničily majetek v několika krajích. Zřejmě největší škody způsobily v Moravskoslezském kraji, kde ale zatím nebyly vyčísleny. V Olomouckém kraji způsobila povodeň škody za zhruba 1,6 miliardy korun, v jižních Čechách za více než jednu miliardu korun. Ve Zlínském kraji přes 92 milionů korun a v Libereckém kraji 55 milionů korun. Na Vysočině, kterou povodeň také zasáhla, zatím nebyly škody vyčísleny.

Jana Vaňhová
Zdroj: ČT24