Kocáb upozornil na nedobrovolné sterilizace Romek

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb poukázal ve své zprávě o Romech mimo jiné i na problematiku nedobrovolných sterilizací romských žen. Nejnovější známý případ tohoto zákroku v České republice je z roku 2007. Podle mluvčí ostravského Spolku žen poškozených sterilizací šlo o osmatřicetiletou Romku z Frýdku-Místku, která má 4 děti.

„Žena z Frýdku-Místku byla pod nátlakem sociální pracovnice přinucena k tomu, aby si nechala udělat sterilizaci,“ řekla mluvčí spolku Elena Gorolová. Nechtěla zatím uvést jméno ženy, neboť ta dosud nemá právní zastoupení. „Měla velké obavy z toho, že jí budou odebrány děti do dětského domova, takže proto to podstoupila,“ dodala s tím, že postižených žen je určitě více, jen mají strach případy oznamovat, aby nepřišly o sociální dávky.

O nyní zveřejněném případu ví také ministr pro lidská práva Kocáb, který v závěrech vládou dnes schváleného materiálu o stavu romských komunit v Česku za loňský rok napsal: „Je nutné znovu otevřít otázku nelegálně prováděných sterilizací romských žen, díky nimž se stala Česká republika terčem mezinárodní kritiky.“ Gabriela Hrabaňová z Rady vlády pro záležitosti romské komunity upozornila, že Gorolovou zmiňovaný případ se ještě nedostal k soudu. Postižená Romka se však podle ní chystá žalovat odpovědnou nemocnici či lékaře.

Michael Kocáb v Interview ČT 24 (zdroj: ČT24)

O problému se v Česku začalo hovořit na podzim 2004, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření ze sterilizací Romek. Podle evropských romských aktivistů docházelo k nedobrovolným sterilizacím také v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku, ale nejvíce případů prý bylo v Česku a na Slovensku. Podle veřejného ochránce práv Otakara Motejla bylo v minulosti nezákonně sterilizováno až 58 žen. V roce 2007 padl za sterilizace první rozsudek - Vrchní soud v Olomouci v lednu potvrdil, že sterilizovaná Helena Ferenčíková má nárok na omluvu za nechtěný zákrok, nemocnice se jí omluvila v březnu. Finanční náhradu za nemajetkovou újmu však Ferenčíková nevysoudila.

Romka bojující za práva žen, u kterých lékaři provedli nechtěnou sterilizaci.
Zdroj: ČT