Soud počtvrté zrušil osvobozující rozsudek nad exministryní Součkovou

Praha - Už počtvrté zrušil Městský soud v Praze osvobozující rozsudek nad bývalou ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. V roce 2003 pověřila advokáta Zdeňka Nováčka zastupováním státu v kauze Diag Human. Nováček za to dostal deset milionů korun. Případem se teď bude muset zabývat jiný soud. Obžaloba Součkovou viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Informují o tom Hospodářské noviny.

Soudce Pavel Benda, který osvobozující verdikt už počtvrté zrušil, případ zatím nechtěl komentovat. „Líčení bylo neveřejné a strany sporu ještě nedostaly rozsudek,“ řekl. Písemný verdikt by měl podle deníku odeslat tento týden. Zatím naposledy soud osvobodil Součkovou letos v lednu. Podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci mezi ministerstvem a advokátem Nováčkem ve sporu s firmou Diag Human a údajně státu způsobila téměř desetimilionovou škodu.

Bývalé ministryni hrozí až deset let vězení 

Obžaloba Součkovou viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Někdejší ministryně, které hrozí tři až deset let vězení, podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Nováček byl podle obžaloby navíc zvolen bez výběrového řízení. Smlouva byla podle spisu nevýhodná, protože právníkovi slibovala za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Diag Human vyhrála arbitráž, Česká republika peníze platit nechce

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma loni vyhrála arbitráž s Českem a rozhodci určili, že jí stát má zaplatit 8,33 miliardy korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu.

Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.