Vědci symbolicky oběsili českou vědu

Praha - V Praze proběhl happening Vražda české vědy, kterým akademici protestovali proti krácení financí Akademii věd (AV). Podle vládních materiálů má totiž státní dotace pro akademii klesnout během tří let na polovinu. Před Ústavem dějin umění na Praze 1 se v poledne sešlo asi 200 až 300 akademiků a jejich sympatizantů. Akademici v oknech ústavu vynesli rozsudek nad českou vědou a českého vědce symbolicky oběsili z okna ústavu.

Akce se účastnilo i hodně turistů a hrála hudba. Dopravu řídil policista. Někteří drželi transparent s nápisem Hybaj, darmožrouti!, který znázoroval české vědce, jak z laboratorními baňkami a skripty odcházejí z České republiky. Tento způsob protestu ale odmítla ministryně školství Miroslava Kopicová, která je zároveň místopředsedkyní vládní Rady pro vědu a výzkum: „Není čas chodit do ulic. To není cesta k cíli, jak se dohodnout, jak celý systém vylepšit.“

Podle vědců je nově nastavený finanční systém likvidační. Platit má už od nového roku. Protestem chtějí upozornit na způsob financování české vědy i veřejnost. „Je to cílený útok ze strany vlády ČR vůči této přední vědecké instituci,“ řekl ve Studiu ČT24 organizátor akce Martin Krummholz z Ústavu dějin umění. Snížení dotací by podle něj mělo za důsledek zánik řady pracovních míst i celých špičkových pracovišť z nejrůznějších oblastí vědy - biologie, medicíny atd. „Lze očekávat, že řada z těch nejschopnějších lidí by si hledala perspektivu mimo území Česka,“ dodal Krummholz. Organizátoři nevylučují, že pokud se situace nezmění, uspořádají i další protesty.

Vědci již dříve rozeslali kolegům z ostatních ústavů dopis, ve kterém je vyzývají, aby se k nim připojili. Počet podpisů v elektronické podobě se pohybuje kolem deseti tisíc, domnívá se Krummholz. Založit také hodlají Protestní fórum AV složené z akceschopných skupin osob na pracovištích akademie, které by spolupracovaly s již existujícím krizovým štábem akademie, vedením ústavů a Akademickým sněmem AV. Komunikovat chtějí také pomocí socializační sítě Facebook. 

Podle šéfa AV ČR Jiřího Drahoše je rozpočet likvidační

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technická agentura. Šéf akademie Jiří Drahoš hovoří o likvidačním rozpočtu a je připraven se veřejných protestů osobně účastnit.


Špičky české vědy také kontaktovaly šéfa Evropské akademie věd. „Víme, že EAV má velký vliv i po politické úrovni, takže doufáme, že nám tato aktivita pomůže a něco se změní,“ vysvětluje Vladimír Havlíček z Mikrobiologického ústavu. A tato aktivita nezůstala bez odezvy, šéf evropské akademie se obratem ozval zpět a požádal o kontakt na premiéra Jana Fischera. Změny financování doporučuje taky senátní výbor pro vědu a vzdělávání. Mimo jiné chce pro akademii v rozpočtu rezervu. Rozpočet už je ale kvůli krizi na příští roky velmi napjatý.