Soud v Hradci odročil žalobu kvůli vyvlastnění parcely

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové odročil spor bývalého starosty Opatovic nad Labem Jana Tikala s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) na úterý 28. července. Tikal žaluje ŘSD kvůli vyvlastnění pozemku na stavbu čtyřproudé silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Tikal vlastní 41 metrů čtverečních pozemků v jednom z plánovaných jízdních pruhů v úseku silnice z Opatovic do Březhradu. Pozemek koupil v roce 2004, aby zabránil rozšíření silnice. Prodej parcely odmítl.

Tikal u soudu napadl rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje o vyvlastnění a tvrdí, že stavba není ve veřejném zájmu, protože současná kapacita silnice mezi Hradcem a Pardubicemi je dostatečná. Podle něj stát zbytečně vydává na dopravní stavby horentní sumy a bylo by vhodnější peníze určené na výstavbu čtyřpruhu použít na jiné dopravní stavby v České republice.

Tikal dnes soudu navrhl, aby projednávání případu odložil půl roku po
dokončení stavby dálnice D11 do Hradce Králové, až se zjistí, jestli je
čtyřpruh mezi Hradcem a Pardubicemi vůbec potřebný. Soud však odložení
případu zamítl. Tikal řekl, že pokud se prokáže, že dopravní zátěž v tomto úseku silnice bude nadále stoupat, pozemky zdarma převede státu. ŘSD podalo žádost o vyvlastnění Tikalova pozemku na pardubický magistrát v březnu 2008. Tikal se proti vyvlastnění odvolal, Krajský úřad Pardubického kraje však odvolání zamítl a rozhodnutí pardubické radnice potvrdil.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Komunikace se měla stavět už loni 

Část silnice mezi Opatovicemi a Březhradem se měla začít stavět už loni a navazovat měla na již dokončený úsek z Hradce Králové do Březhradu. Se zprovozněním tohoto úseku silnice se počítalo do zhruba tří let. Po silnici mezi Hradcem Králové a Pardubicemi projíždělo v roce 2008 podle dopravních expertů více než 22.000 vozidel denně, jejich počet má i nadále stoupat a plánované rozšíření silnice mělo dopravě ulehčit.

Jan Tikal
Zdroj: ČT24