Výstavba nové silnice komplikuje dopravu na Liberecku

Bílý Kostel (Liberecko) - Výstavba nové silnice ke státní hranici komplikuje dopravu u Bílého Kostela na Liberecku. Dělníci tam opravují most na frekventované silnici I/13 a pracují na mostě za plného provozu, vozovka je ale zúžená. Kvůli napojení nové silnice budou v příštích měsících práce pokračovat i na čtyřpruhu směrem na Chrastavu. S omezením tam proto musejí motoristé počítat až do konce letošního roku. Most u Bílého Kostela je součástí mimoúrovňové křižovatky, do které se napojí nově budovaná silnice do Hrádku nad Nisou. Ta by měla v budoucnu výrazně zrychlit dopravu směrem do Polska a Německa a odvést ji mimo zastavěná území.

Práce na výstavbě 7,6 kilometru dlouhé komunikace začaly v květnu. „Úsek je stavěn jako dvoupruhový s rezervou na čtyřpruh a i mostní objekty budou už připraveny na případné zkapacitnění,“ řekl ředitel libereckého ŘSD Josef Jeníček. Výstavba silnice je financována z operačního programu Doprava a hotova má být v říjnu příštího roku.

Starostové obcí výstavbu přeložky vítají. V Bílém Kostele si od ní slibují výrazné zklidnění dopravy v obci. „Zmizí hustý provoz, kvůli kterému často není možné hlavní silnici v obci přejít,“ uvedl starosta Bílého Kostela Jiří Formánek. Odklon dopravy podle něho sice pocítí obchodníci, kteří přijdou o zákazníky, přesto vnímá výstavbu silnice především jako přínos.

Silnice z Bílého Kostela do Hrádku je na české straně posledním úsekem spojnice, která má v budoucnu region napojit na německou dálnici A4 a zrychlit cestu z Německa přes Polsko a Česko na jih. Projekt je klíčový pro další rozvoj celého regionu Trojzemí. K jeho dokončení ještě chybí postavit 3,8 kilometru dlouhý úsek silnice v Polsku a hraniční most mezi Polskem a Německem.