ČSSD chce kvůli krizi snížit platy ústavních činitelů o pětinu

Praha - Sociální demokraté přicházejí s novým protikrizovým návrhem: Platy všech ústavních činitelů by se po dobu nynější ekonomické krize měly snížit  o 20 procent. Na dnešním brífinku to jako návrh ostatním stranám oznámil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Období před říjnovými předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny je podle něj pro takový návrh nejlepší, aby se ještě do konce roku stihl realizovat. Paroubek se také vyslovil i pro omezení poslanecké a senátorské imunity pouze na okruh jednání těsně související s výkonem funkce.

„Je jasné, že v době krize musí ti, kteří povedou stát, ukázat, že kromě utahování řemenů na běžných občanech musí ukázat také něco na sobě,“ uvedl Paroubek.

O 20 procent by podle Paroubka měly klesnout příjmy všech ústavních činitelů. Zároveň by měly být 23 procenty zdaněny poslanecké náhrady, neboť jsou fakticky součástí příjmu. O návrzích prý hovořil s prvním místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a shodli se na iniciování vnitrostranické debaty na toto téma. „Poslanci by za krize neměli mít stejné finanční zabezpečení, jako mají jiní,“ zdůraznil Paroubek.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

„Pokud vydávám výzvy, aby si za krize manažeři polostátních a státních firem snížili své někdy až abnormální platy, tak bych také měl něco ukázat,“ poznamenal předseda ČSSD. Doba před volbami je podle něj k této otázce nejlepší, protože politické strany mohou voličům jasně říct, jak se k celé věci staví. „Také začátkem volebního období to mohou udělat. Druhý nebo třetí rok volebního období k tomu prostě už nedojde,“ řekl Paroubek.

Paroubek se připojil k volání po omezení imunity

V případě rozsahu poslanecké imunity se podle Paroubka názory mění napříč politickým spektrem. „Je společensky neudržitelné dál držet zejména přestupkovou imunitu. To prostě veřejnost odsuzuje, my si také myslíme, že to není dobře,“ podotkl.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach připomněl, že například vláda premiéra Vladimíra Špidly přistoupila v roce 2002 ke zmrazení svých platů v době, kdy se Česká republika potýkala s následky ničivých povodní.

Vydáno pod