V Praze budou na tramvajových zastávkách nové stojany

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) začal na tramvajových zastávkách s výměnou původních stojanů s jízdními řády za moderní s displejem, které ukazují čas, za jak dlouho tramvajová linka přijede. První stojan je na zastávce Nádraží Vysočany a do konce tohoto roku by se mělo v širším centru hlavního města vyměnit 260 stojanů, dnešní Mladé frontě Dnes to řekl Petr Malík z DPP. Podle Malíka se projekt připravuje rok a ještě není zcela jasné, jaká bude definitivní podoba a vybavení. Do výměny stojanů se DPP pouští v době, kdy jeho finanční situace není příliš dobrá. Město mu totiž na letošní rok poslalo méně peněz než v předchozích letech, napsal list.

Je možné, že některé stojany budou instalovány zatím bez světelných displejů, které budou dodány později. Na klíčových zastávkách mají být instalovány do konstrukce sloupku LCD displeje. Zatím také není zcela jasné, kdy bude proměna zastávek ukončena. Hovoří se o několika měsících.

Hranicí širšího centra se rozumí Vyšehrad, Nusle, Strašnice, Žižkov, Holešovice, Bubeneč a Smíchov. Podobné zařízení několik let fungovalo na zastávce Malostranská na Klárově, kde však nebylo součástí stojanu, ale přístřešku na ostrůvku. Další displeje fungují přes čtyři roky na trati z Hlubočep na Barrandov.

Již delší dobu jsou také některé pražské zastávky vybaveny zařízením, které dokáže komunikovat s tramvajemi na trase a ví, jak daleko jsou od zastávky vzdáleny. Zatím ale toto zařízení sloužilo jen pro potřeby dopravce, který díky nim mohl kontrolovat, zda řidiči dodržují jízdní řády. Nyní budou mít dispečeři možnost na nový displej posílat také informace o mimořádných událostech v provozu či výlukách.