Hala prý platil na kritizované oslavě pouze hudbu

Praha - Výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, který se stal terčem kritiky médií za obří narozeninovou party, ze svých zdrojů financoval pouze hudební produkci za maximálně 100 tisíc korun plus DPH, což podle něj odpovídá jak jeho příjmům, tak úsporám. Ostatní položky podle něj hradili přátelé a osoby, jejichž příjem není závislý na veřejných zakázkách. Celkové náklady na oslavu se odhadují na tři čtvrtě milionu korun.

Podle Haly byla hlavním cílem akce charitativní sbírka ve prospěch Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí ČR. Celkem účastníci vybrali přes 400 tisíc korun. Hlavním bodem programu byl přitom koncert s průřezem Halovy hudební tvorby. „Vystupoval jsem bez nároku na honorář a platbu za zapůjčení autorských práv,“ uvedl ředitel.

Hala je na ŘSD zodpovědný za rozdělování peněz stavebním firmám v rámci veřejných zakázek. Roční rozpočet ŘSD se blíží 50 miliardám. V branži má Hala, který mimo jiné vystudoval obor hudební management, přezdívku Houslista. Paradoxně však hru na housle neovládá a věnuje se basové kytaře, psaní rockových písní a příležitostně zpěvu.

Za opulentní party už v úterý úředníka pokáral ministr dopravy Gustáv Slamečka: „Řediteli Halovi jsem zdůraznil, že oslava jeho narozenin měla být skromnější s ohledem na současnou ekonomickou situaci a jeho postavení státního úředníka.“ Slamečka i šéf ŘSD Alfred Brunclík si nechali od Haly předložit potřebné dokumenty a žádná pochybení neobjevili. Slamečku hlavně zajímalo, zda party nehradil státní rozpočet nebo osoby, které jsou na zakázkách ŘSD závislé. Právě zástupci firem tvořili valnou část hostů, podle médií se účastnila i řada lobbistů.