Olomouc chystá nákup tramvají a autobusů za evropské peníze

Olomouc – Olomouc chce získat peníze z evropských fondů na nákup dvaceti nových autobusů a sedmnácti tramvají městského dopravního podniku. Rekonstrukce vozidel má stát zhruba půl milionu, vedení města podle primátorova náměstka Svatopluka Ščudlíka doufá, že z unijních fondů dostane asi 370 milionů. Zda Olomouc uspěje se žádostí o evropské dotace, ukáže se v polovině příštího roku. Pokud příspěvek získá, nové tramvaje i autobusy by mohly ve městě začít jezdit v roce 2011.

Část nových tramvají by měla být obousměrná. Taková vozidla olomoucký dopravní podnik zatím nemá, ale budou potřeba pro plánovanou tramvajovou trať z centra města na sídliště Nové Sady. „Na sídlišti by bylo složité vybudovat tramvajovou točnu. Obousměrné tramvaje by tento problém vyřešily. Dále bychom je využili při plánovaných výlukách při opravě mostu přes řeku Moravu v Masarykově třídě,“ řekl Svatopluk Ščudlík. Všechny nové tramvaje podle něj budou nízkopodlažní.

Autobusový park by v Olomouci mělo rozšířit dvacet nových vozů. „I v případě autobusů máme zájem koupit nízkopodlažní vozy tak, abychom zlepšili komfort cestování,“ doplnil Ščudlík.

Vozový park olomouckého dopravního podniku dnes čítá 78 autobusů a 61 tramvají. Podnik loni přepravil v městské hromadné dopravě 61,6 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst o 1,8 milionu pasažérů.