Vysočinou se přehnal déšť, bouřky pak zamířily na Moravu

Havlíčkův Brod - Vysočinou se přehnala silná průtrž mračen. Nejhorší situace byla na Havlíčkobrodsku, kde hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a odklízeli desítky popadaných stromů. Vítr, podle odhadů svědků síly vichřice, lámal stromy jak sirky. Největší škody hlásí přibyslavské městské lesy. Bouřky provázené přívalovými srážkami, nárazy větru a krupobitím pozvolna slábly.

Silný déšť zasáhl Vysočinu kolem šesté hodiny večer. V některých místech padaly i kroupy. Nejhorší situace byla na Havlíčkobrodsku v Poříčí a v Přibyslavi, kde hlásí hasiči popadané stromy. Jeden spadl i na auto, ve kterém seděl muž, hasiči ho vyprostili a předali do péče lékařů. Muž vyvázl bez těžkých zranění.

Vítr zničil pás lesa o délce 3 kilometry

Reportáž Blanky Poulové z Vysočiny (zdroj: ČT24)

Na silnici mezi Šlapanovem a Přibyslaví, která nyní slouží i jako objízdná trasa, spadlo kolem 30 stromů. Další vyvrácené stromy zatarasily silnici z Přibyslavi do Dolní Jablonné, která zůstane uzavřená až do zítřka. Vítr zde zničil pás lesa o délce tři kilometry a šířce přibližně jeden kilometr. Během bouřky, která trvala jen 20 minut, přišly podle přibyslavského starosty Jana Štefáčka nejprve přívaly vody a po nich větrná smršť.

Přívalová vlna se prohnala místní částí Přibyslavi - Poříčím, kde byly domy vytopeny, nedávno. V obci pak byla vytvořena ochranná hráz z pytlů s pískem, podle prvních informací náporu vody odolala. V nedaleké České Jablonné přetekl rybník. Voda vyplavila několik sklepů a garáží a poškodila silnici. Podle tamních lidí spadlo během hodiny kolem 70 milimetrů vody, nic podobného prý nepamatují. Kvůli čerpání vody ze sklepů vyjížděli také hasiči na Žďársku.


Lokální bouřky zasáhly i Pardubický kraj

Lokální bouřky s prudkými přívalovými dešti zasáhly dnes večer i východní část Pardubického kraje. V Litomyšli museli hasiči zasahovat zhruba na 15 místech. Větší škody živly nezpůsobily. Voda zalila sklepy domů. Hasiči museli odstraňovat kmeny spadlé na silnice v okolí Litomyšle, aby uvolnili cestu řidičům. Obdobné problémy v menší míře postihly i Ústí nad Orlicí, kde hasiči do 19:30 zaznamenali tři výjezdy.