Premiér Fischer odmítá kritiku českých uměnovědců

Praha - Premiér Jan Fischer považuje tvrzení účastníků úterní demonstrace vědců, že zkrácení rozpočtu Akademie věd je "vražda české vědy", za nevědecké a přímo zavádějící. Tvrdí, že to není pouze AV, kdo v Česku představuje vědu a výzkum. "Je statistickým faktem, že rozsah výzkumu a jeho výsledky v institucích mimo ústavy akademie rostou rychleji," uvedl. Upozornil také, že pravidla, na jejichž základě se státní podpora rozděluje, nelze v čase zbývajícím do říjnových parlamentních voleb změnit. Informuje o tom dnešní deník Právo.

Podíl článků Akademie věd v prestižních časopisech činí 37 %

Premiér napsal, že v letech 2005 až 2009 získala AV z rozpočtu přes 18 miliard korun, přičemž vysoké školy ve stejné době dostaly jen necelých 13 miliard. „A výsledky? Například článků v prestižních světových časopisech publikovali vědci z akademie věd pouze 37 % z celkového počtu článků tuzemských autorů. A u ostatních druhů výsledků vědeckého zkoumání je podíl akademie věd dokonce menší než třetinový,“ poznamenal.

Fischer napsal, že akademikům vyhovět nemůže, „mimo jiné i proto, že za vymezený čas, který zbývá do voleb, už není možné změnit platná pravidla, na jejichž základě se státní podpora rozděluje“. „To není alibismus, to je realita,“ upozornil. Poukázal na to, že radikální reforma systému státní podpory vědy a výzkumu byla jednou z programových priorit předchozí vlády a jako taková se tato myšlenka těšila podpoře české vědecké obce. Reforma se zhmotnila v návrhu novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje, k němuž AV vznesla připomínky a hladce ho schválila sněmovna.

Nový způsob financování vědy a výzkumu má platit od příštího roku

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura.