Extremisté pokračují v protestech proti zatčení 10 soukmenovců

Praha - Sídlo policie v pražské Bartolomějské ulici bude dnes vpodvečer obklopeno extremisty. Ti zde chtějí pokračovat v sérii protestů proti červnovému zatčení deseti neonacistů. Svolalo ji sdružení Autonomní nacionalisté Praha, které o chystané demonstraci informovalo na svých webových stránkách.

Policie v červnu při zásahu proti lidem napojeným na extremistické skupiny zadržela deset osob a obvinila je z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Razie byla vyústěním několikaměsíční práce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v oblasti extremistické scény, vyšetřování se údajně týkalo hudebních akcí pořádaných od dubna 2008.

Zadrženým extremistům hrozí až osm let vězení 

Obviněným stoupencům organizace Národní odpor hrozí až osm let vězení za to, že zorganizovali 11 koncertů, na nichž byl údajně propagován nacismus. Policisté později nepřímo potvrdili, že zákrok souvisel s možným ohrožením rodin premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Peciny.

Jako reakce na zadržení deseti radikálů se v následujících dnech konaly akce extremistů v Brně, Karlových Varech, Chomutově, Olomouci a Ostravě, na které dorazilo několik desítek lidí. Pozvánky na demonstrace se objevovaly na webu Autonomních nacionalistů. Dnešní akce má být další z nich.