Senát má za sebou další kolo jednání, protikuřácký zákon odložil na pátek

Praha - V Senátu dnes pokračovala pravidelná červencová schůze. Horní komora mimo jiné vrátila poslancům novelu o slučování zdravotních pojišťoven, neprošel ani návrh zákona, který zavádí mýtné pro auta nad tři a půl tuny. Senátoři naopak schválili novelu zákona o vojácích z povolání. Čeští europoslanci, kteří jsou od července placeni z rozpočtu EU, zřejmě nebudou muset v Česku platit důchodové a nemocenské pojištění. Schválená norma má také zamezit dvojímu zdanění platů evropských poslanců. Projednání protikuřáckého zákona nebo vrácení hranice trestní odpovědnosti na 15 let Senát dnes nestihl a odložil obě novely na pátek.

Novela zákona o vojácích z povolání počítá se zvýšením odškodnění rodinám vojáků padlých v misích. Pozůstalý manžel či pozůstalá manželka i dítě získají nárok na jednorázové odškodnění, a to každý ve výši 240 tisíc korun. Podle původního zákona se vyplácí 120 tisíc. Norma zavádí i protikorupční opatření, měla by také umožnit okamžité propuštění vojáků, kteří sympatizují s neonacistickým nebo jiným extremistickým hnutím. Vojáci stíhaní za trestný čin by nově neměli mít nárok na měsíční výsluhy po odchodu ze služby. Novela mimo jiné zavádí do české armády nové hodnosti, které jsou bližší standardům Severoatlantické aliance.

Horská služba bude působit v rámci Integrovaného záchranného systému

Rozhovor s šéfem Senátu Sobotkou (zdroj: ČT24)

Činnost horské služby bude nově upravovat zákon o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Jako součást vládní novely o civilním letectví ho dnes schválili senátoři. Horská služba dosud čekala na svůj zákon, který by jasně vymezil práva a povinnosti jejích členů i návštěvníků hor. Již dříve si stěžovala, že její členové podnikají veškeré záchranářské práce na vlastní nebezpečí, nemohou vydávat žádné zákazy, jejich doporučení nejsou pro nikoho právně závazná, a pokud je někdo poruší, tak mu nehrozí žádný postih. Podle nové úpravy horská služba organizuje a uskutečňuje záchranné práce v horském terénu, vyhledává lidi v tísni a poskytuje jim první pomoc. Má fungovat jako obecně prospěšná společnost a působit bude spolu s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému.

Autor zákoníku je proti snížení věkové hranice 

Proti vrácení věkové hranice trestní odpovědnosti se staví zatím pouze klub ODS. I přes jejich zamítavý postoj má ale návrh šanci na schválení, protože ho podporují lidovci, komunisté i většina sociálních demokratů. „I autor nového trestního zákoníku prof. Šámal se jednoznačně postavil proti snížení hranice na 14 let. Protože rodinné prostředí, ze kterého tyto děti pocházejí, je vlastně víceméně vychovává k této činnosti,“ komentovala situaci profesorka trestního práva a kriminologie UK Helena Válková. Podle šéfa Senátu Přemysla Sobotky v Evropě je patnáctiletá hranice spíše výjimkou, navíc mladí lidé dnes daleko rychleji vyspívají, ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu. „Tahle novela je podle mě uvařená těsně před volbami,“ domnívá se Sobotka.

Horská služba
Zdroj: ČT24