Pět popálených při výbuchu propan-butanu převezli záchranáři do Prahy

Přední Výtoň - Všech pět lidí popálených ve středu při výbuchu plynu z propan-butanové lahve v tábořišti v osadě Frýdava u Přední Výtoně u Lipenské přehrady přepravili záchranáři do popáleninového centra pražské vinohradské nemocnice. Jeden člověk byl popálen těžce, ostatní utrpěli popáleniny na pěti až 20 procentech těla.

Podle hasičů výbuch zranil vedoucí skautského tábora při výměně plotýnky. Hasiči byli na místě proto, aby příčinu výbuchu vyšetřili, zasahovat nemuseli. Exploze nastala v 19:45 v tábořišti, kde je stanový tábor skautů, v jednom z velkých stanů o rozměrech šest krát šest metrů. „Vedoucí tábora prováděli večerní výměnu plotýnky z dvoukilové propan-butanové lahve za světelný nástavec. Při manipulaci byl uvolněn pojistný ventil, čímž z lahve začal unikat plyn,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. V bezprostřední blízkosti byl otevřený oheň a lahev vybuchla. Matějů zdůraznila, že mezi zraněnými nebyly žádné děti.

Jednoho pacienta s těžkými popáleninami transportoval vrtulník ihned na Vinohrady. Ostatní nejprve ošetřili lékaři v Českých Budějovicích, dvě pacientky pak také přepravil vrtulník do Prahy a další dva popálené dovezly do popáleninového centra sanity. Mezi zraněnými jsou dva muži ve věku 33 let, věk ostatních se pohyboval mezi 20 až 25 lety.

Situaci záchranářům komplikovala i poloha tábořiště, které se nachází na břehu Lipna směrem k hranici, takže se tam záchranáři museli dopravit přes přívoz - okolo přehrady by to trvalo zbytečně dlouho.

Hasiči kvůli výbuchu nabádají turisty v kempech, aby byli při manipulaci s plynovými lahvemi obezřetní. Radí číst a dodržovat návod, manipulaci provádět na volném prostranství, a to ručně bez jakéhokoliv nářadí.