Středeční větrná smršť s deštěm napáchala milionové škody

Litomyšl/Přibyslav - Větrná smršť doprovázená přívalovým deštěm, která se ve středu přehnala přes východní Čechy a Vysočinu, napáchala v Česku milionové škody. Na Vysočině v lokalitě Přibyslavka se podle místních přehnalo dokonce tornádo. Spoušť zůstala hlavně v městských lesích. Kvůli bezpečnosti lidí nařídil starosta Přibyslavi Jan Štefáček zákaz vstupu do lesů. V Litomyšli v dolní části Smetanova náměstí se během několika minut nahromadilo takové množství vody, že vytopila sklepy a obchody. Hasiči museli ve městě zasahovat na celkem patnácti místech. Větší škody živel nezpůsobil.

Vichřice u Přibyslavi zničila kilometr široký a 4 kilometry dlouhý pás lesa. „Tady je tak 1 500 kubíků a minimálně 800 kubíků je mimo centrální kalamitu,“ dodal správce Městských lesů Přibyslav Josef Hamerník. Silnice z Přibyslavi do Dolní Jablonné zůstává neprůjezdná. Odklízení potrvá celý víkend. Silný vítr, který meteorologové předpovídají, může opět lámat další stromy. Zákaz vstupu do lesů proto platí na Přibyslavsku až do odvolání.

Na půl hodiny trvající bouřku doplatili v Litomyšli nejvíce majitelé obchodů. V některých bylo až čtyřicet centimetrů vody. Dnes se všichni snažili zjistit škody. Obchodníci vynášeli ven poničené zboží a uklízeli své prodejny. Ztráty odhadují na desítky tisíc korun. Většina prodejců bude uklízet do noci, obchody chtějí otevřít už zítra ráno.

Reportáž Erika Knajfla a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Bouřka také lámala větve a stromy. Hasiči je museli odstraňovat ze silnic okolo Litomyšle, aby uvolnili cestu řidičům. Obdobné problémy v menší míře postihly i Ústí nad Orlicí, kde hasiči rovněž museli několikrát vyjet.

Vydáno pod