Bouřky dorazily do Česka, ženu na Liberecku zabila ulomená větev

Praha - Českou republiku zasáhly bouřky z přicházející studené fronty. V parku Hrádku nad Nisou na Liberecku zemřela na následky mnohačetných poranění pětasedmdesátiletá žena. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové ji lidé objevili pod větvemi, které ulámala vichřice. Nepomohl ani včasný zásah záchranné služby. Ve Stvolínkách na Českolipsku zřícený strom zranil velmi těžce chlapce. Vrtulník záchranné služby ho přepravil na traumatologii do liberecké nemocnice. V Bradkovicích na Kladensku zase blesk uhodil do zastávky a zranil dva chlapce. Vrtulník je převezl do pražských nemocnic. Prudký vítr v krajích vyvracel stromy, strhával střechy a ničil dráty elektrického i telefonního vedení. Na hřebenech Krušných hor dosahovala podle náčelníka horské služby Rudolfa Chlada rychlost větru místy až 90 kilometrů v hodině. Hasiči vyjíždí ke stovkám případů. Na Semilsku vyhlásila policie dopravní kalamitu.

V Praze zasahovali hasiči a policisté kvůli prudké bouři u 80 případů, k další stovce ještě nestihli vyjet. Většinou šlo o popadané stromy a větve, čerpali vodu i z několika sklepů. Na Kobyliském náměstí v Praze strhl vítr střechu katastrálního úřadu. Střecha měla rozměry zhruba 10 krát 30 metrů. Její část, která spadla na vozovku před budovu, hasiči už částečně odklidili. Jeden jízdní pruh ale bude uzavřený ještě zítra ráno. Část střechy, která zůstala na budově, už hasiči upevnili. Nikdo nebyl zraněn. Mezi nejvíc postižené městské části patří Praha 4, Praha 8 a Praha 9, kde prudký vítr rozbil okna v budovách.

V Ústeckém kraji museli hasiči zatím vyjet k 27 zásahům. Podle mluvčího hasičů v Ústeckém kraji Lukáše Marvana odstraňovali především popadané stromy a větve. Zasahovali na Litoměřicku, Lounsku, Děčínsku a Ústecku. Na Litoměřicku stromy spadly na silnici ve Vlastislavi, Litochovicích, Třebenicích, Křešicích, Úštěku a ve Štětí. V Mšených Lázních spadl strom na dům, v Lounech zase na auto. V Houskově ulici v Roudnici nad Labem podle Marvana vítr poškodil střechu.

Česko zasáhly prudké bouřky (zdroj: ČT24)

Na Máchově jezeře se potopila jachta

V Libereckém kraji porazil vítr stromy a dráty elektrického i telefonního vedení. Na začátku bouřky, kolem 17:30, se Liberec ponořil do téměř noční tmy. Na libereckém letišti naměřili meteorologové navečer vichřici o rychlosti téměř 90 kilometrů za hodinu. Během 18 minut tam spadlo kolem deseti milimetrů dešťových srážek. Stromy zatarasily také železniční tratě. Vichřice poškodila střechy domů. Utržený billboard poškodil na turnovském náměstí několik aut. Přívalový déšť zaplavil sklepy. Hasiči měli obrovské množství výjezdů. V bouřce se staly i dopravní nehody. Na Máchově jezeře se potopila jachta, nikomu se nic nestalo. V Lomnici nad Popelkou odnesla vichřice kus střechy na divadle.


Bouře v Hradeckém kraji lehce zranila lidi v kempu

Hasiči v Královéhradeckém kraji vyjížděli k desítkám zásahů. Většinou šlo o popadené větvě a stromy. Bouře v kraji způsobila také rozsáhlé výpadky proudu, v kempu u Vrchlabí na Trutnovsku padající větve stromů lehce zranily několik lidí. „Pod popadanými stromy zůstaly desítky automobilů a stanů, hmotná škoda bude poměrně vysoká, lidé však naštěstí stihli utéct a vyvázli s lehkými zraněními,“ řekl operační důstojník trutnovské policie. Bouře zasáhla nejvíce Trutnovsko, Jičínsko a Náchodsko.

Vydáno pod