V Praze vzniknou smíšené zóny, připravuje se i mýtné

Praha – Česká metropole se chce zařadit po bok Londýna či Říma mezi města, která regulují vjezd do centra mýtem. Magistrát by o nich podle primátorova náměstka Rudolfa Blažka měl rozhodovat v září společně se zřízením tzv. smíšených parkovacích zón. Ty by měly výrazně pozměnit systém placeného parkování ve městě a umožnit v určitých případech zastavit v Praze 1, 2, 3 a 7 řidičům z jiných čtvrtí či měst. Kde smíšené zóny vzniknou, budou muset rozhodnout radnice jednotlivých městských částí.

Ačkoli se Pražané dočkají smíšených zón dříve než mýtného za vjezd do centra, bude i to již v září tématem jednání městské rady. „Budeme jednat o tom, jak, kdy a v jakém rozsahu bude Praha zavádět mýtné,“ uvedl Blažek. Jeho skutečné zavedení zřejmě přijde na řadu až po dostavění vnitřního i vnějšího městského okruhu, nejdříve tedy v polovině příštího desetiletí.

Smíšené zóny by měly umožnit řidičům bez rezidenční parkovací známky zastavit i ve vybraných modrých zónách po zaplacení v automatu. Návštěvníci by ve smíšených zónách směli parkovat zřejmě od osmi do osmnácti hodin.

O smíšené zóny projevila největší zájem Praha 7, která by takto chtěla upravit stání v sedmnácti ulicích, naopak Praha 1 nehodlá smíšené zóny vůbec zavádět.