Policejní vrtulník kontroloval hradecko-náchodskou silnici

Náchod – Dopravní policie se zaměřila na nejnebezpečnější silnici v Královéhradeckém kraji a jednu z nejvytíženějších v zemi. Jedná se o komunikaci I/33 mezi Hradcem Králové a Náchodem. Řidiče kontrolovali policisté nejenom ze země, podobně jako jejich kolegové v jiných oblastech totiž nasadili také vrtulník. Během čtyř hodin na více než dvacetikilometrovém úseku odhalili dvacet přestupků, většinou se jednalo o rychlou jízdu a nebezpečné předjíždění.

Kamera umístěná v helikoptéře snímá pohyb aut a motorek, informace potom putují na monitor do policejního auta. Po delší jízdě, kdy předjížděl na plné čáře, zastavila hlídka řidiče motocyklu, který poté překvapeně sledoval záznam své jízdy. O vrtulníku nevěděl.

Právě možnost sledovat styl jízdy jednoho řidiče na delším úseku silnice je podle náchodských policistů hlavní přínos akce s vrtulníkem. „V případě potřeby může operátor přiblížit auto na takovou vzdálenost, že jde krásně rozeznat poznávací značka,“ přiblížila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Policisté při akci s vrtulníkem trestali většinou nepřiměřenou rychlost a špatné předjíždění. Podle vedoucího náchodské dopravní policie Miroslava Prouzy se jedná o nejnebezpečnější přestupky. „Jsou to jedny z hlavních příčin dopravních nehod,“ uvedl Prouza.

K nehodám, které se staly na náchodských třiceti kilometrech silnice číslo 33, loni policisté vyjížděli více než dvě stě čtyřicetkrát. Snížení nehodovosti chtějí dosáhnout i tím, že si akci s vrtulníkem během prázdnin ještě zopakují.